
Innvandrerkvinner rapporterer om dårligere psykisk helse
Innvandrerkvinner melder om dårligere psykisk helse enn den øvrige befolkningen, men bruker distriktspsykiatriske sentre (DPS) mindre, viser en ny studie.
– I tidligere studier har innvandrere rapportert dårligere psykisk helse enn flertallet av befolkningen. Derfor er det vanskelig å tro at innvandrere bruker DPS mindre kun fordi de har mindre behov for sentrenes tjenester.
Det sier forsker Melanie Straiton i Folkehelseinstituttet. Over en femårsperiode har instituttet undersøkt DPS-bruk blant kvinner med innvandrerbakgrunn.
Både innvandrerkvinner og barna deres hadde omtrent halvparten så stor sjanse for å bruke DPS som majoritetskvinnen. Straiton tror forskjellene kan skyldes at innvandrere, og da særlig kvinner, opplever større barrierer for å oppsøke hjelp.
– Tiltak bør spesielt rettes mot kvinner med innvandrerbakgrunn som har kort botid i Norge, de som ikke deltar i arbeidslivet, og de som har lav utdanning og som har vokst opp i lavinntektsfamilier, konkluderer hun.
Undersøkelsen viser nemlig at bruken av DPS blant innvandrerkvinner først var på nivå med majoritetskvinner etter 20 års bodtid i Norge.
Bruken varierte også etter hvilket land kvinnene kom fra. De fra Øst-Europa, EU-land og Øst-Asia hadde den laveste bruken, mens kvinner fra Midtøsten hadde en bruk som var nærmere, men fremdeles lavere enn, majoritetskvinner.