Helsemyndighetene venter at influensasmitten kommer tilbake på et normalt nivå etter pandemien.

FHI: Neste år kommer influensaen tilbake for fullt

FHI regner med at influensaen kommer tilbake for fullt neste vinter. Samtidig kan det bli utfordrende å lage neste års influensavaksine.

– I år har vi hatt influensasmitte på et svært lavt nivå, og det er lite trolig at vi rekker en stor influensaepidemi i år i Norge, sier seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte Karoline Bragstad i Folkehelseinstiuttet (FHI) til ABC Nyheter.

Samtidig betyr lite influensasmitte denne vinteren at det kan dukke opp et problem med å produsere en ny influensavaksine til neste vinter.

– Det blir utfordrende å velge ut de influensavirusstammene som skal inngå i vaksinen til høsten. Når det er så lite smitte i samfunnet, blir det vanskeligere å gjøre en kvalifisert gjetning om hvilke virus som vil dominere og spre seg og dermed hvilke stammer som skal velges ut til vaksinen, sier seksjonsoverlege Kristin Greve-Isdahl Mohn ved Haukeland universitetssjukehus.

FHI regner nå med at influensasesongen neste år blir som den var før pandemien. Da blir influensavaksinen spesielt viktig.

– Referanselaboratoriet ved FHI har undersøkt immunresponsen mot influensa i den norske befolkningen, og resultatene viser at det er svært lav beskyttelse nå i befolkningen, sier Brastad.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS