Chow-chow hadde 17 ganger mer risiko for heteslag sammenlignet med labrador viser en ny studie.

Disse hunderasene har størst risiko for heteslag i varmen

Chow-chow og mops er blant rasene som lettere blir overopphetet, ifølge en britisk undersøkelse.

Det ser ut til å bli en varm og fin sommer. På hete dager kan det bli i overkant varmt for både mennesker og dyr.

Hunder kan ikke svette for å kjøle seg ned, og peser for å holde temperaturen nede.

Om de blir for varme kan det bli kritisk. I verste fall kan heteslag føre til organsvikt og død.

Britiske forskere har undersøkt hvor vanlig det er at hunder må til veterinæren på grunn av overoppheting. De så også på hvilke raser som oftest blir rammet. Resultatene er publisert i tidsskriftet Scientific Reports.

Nesten 400 hunder

Undersøkelsen er basert på data fra 900 000 hunder som var hos veterinæren i Storbritannia i 2016.

Av disse var det 395 hunder som ble behandlet for overoppheting. Det utgjorde 0,04 prosent av hundene. Heteslag var altså ikke en særlig utbredt årsak til veterinærbesøkene.

Det endte dårlig for en del av hundene. En av sju døde av tilstanden. Flest tilfeller av overoppheting skjedde i juli 2016. Da kom en hetebølge over Storbritannia.

Det er godt kjent at hunder ikke skal vente i en varm bil om sommeren. Det er også andre årsaker til at hunder blir for varme, som høy aktivitet på dagtid i solsteiken.

– Enkelte hunder glemmer seg fordi de er så ivrige og ikke kjenner sin egen begrensing, sa Kristin Anfinsen ved NMBU Veterinærhøgskolen tidligere i en sak fra NMBU publisert på forskning.no.

- Eier må passe på at hunden får kjølt seg ned og får nok drikke på varme dager.

Hunder med kort snute var mer utsatt

Den britiske studien viser at noen hunderaser er mer utsatt for overoppheting enn andre.

Forskerne sammenlignet med labrador.

Den lodne pelsballen chow-chow hadde hele 17 ganger høyere risiko for å få heteslag enn labrador. På plass nummer to var bulldoger, med 14 ganger større sjanse.

Lenger ned i lista finner vi fransk mastiff, cavalier king charles spaniel, mops, og greyhound.

Her er noen av hundene med kort snute som hadde høyest risiko for overoppheting ifølge den britiske undersøkelsen. Fra øverst til venstre: mops, Cavalier king charles spaniel, bulldog og fransk mastiff.

Felles for flere av hunderasene med høyere risiko var at de har kort snute. Disse rasene har såkalt brachycephaly, skallen deres er kortere enn det som er normalt for arten.

Raser med høyest risiko for heteslag, ifølge studien

  1. Chow chow (17 ganger større sjanse)
  2. Bulldog (14 ganger større sjanse)
  3. Fransk bulldog (6 ganger høyere sannsynlighet)
  4. Fransk mastiff (5 ganger)
  5. Greyhound (4 ganger)
  6. Cavalier King Charles spaniel (3 ganger)
  7. Mops (3 ganger)
  8. English springer spaniel (3 ganger)
  9. Golden retriever (3 ganger)

Slike hunderaser klarer ikke avkjøle seg like effektivt som andre, sier Emily Hall. Hun er en av forskerne bak den nye studien og er veterinær og forsker ved Nottingham Trent University.

- Hunder peser for å kjøle seg ned. Uten snute er pesing helt enkelt mindre effektivt. Faktisk kan hunder med flat snute generere mer varme bare ved å gispe for å puste enn det de taper ved å pese, sier hun i en pressemelding fra universitetet.

Sammenlagt hadde hunder med kort snute dobbelt så høy risiko for heteslag som blandingsraser og labrador.

Det støttes av en tidligere undersøkelse blant eiere av hunder med korte snuter. Her rapporterte en tredjedel at hundene deres slet med varmeregulering. Studien ble publisert på PLOS One i 2019.

Pels og vekt spiller også inn

Blant de ni hunderasene som var mest utsatt for overoppheting finner vi også golden retriever. I likhet med chow-chower har de «dobbel pelsdrakt». De har tette korte hår innerst og lenger hår som dekker over. Hunder med slik pels blir naturlig nok fortere for varme.

Vekt var også en risikofaktor. Store hunder generelt og overvektige hunder hadde større sjanse for å bli overopphetet. Hunder over 12 år var generelt mer sårbare.

-Vi håper at funnene våre vil hjelpe både veterinærer og hundeeiere med å identifisere hundene med økt risiko, slik at de kan ta potensielle livreddende avgjørelser - som å unngå å trene hundene sine i varmt vær, sier Emily Hall.

Hunder som er urolige, trekker mot vann og vil ligge på kalde gulv viser tegn på at de føler seg for varme. Her kjøler hunden seg ned med hodet i en bolle med is.

Pesing og sjangling

De første symptomene på at en hund er i ferd med å bli overopphetet er at den søker mot vann eller kalde gulv den kan ligge på, ifølge dyreklinikk-kjeden AniCura.

Videre symptomer er overdreven pesing, sikling, høy puls og forvirring.

Generelt vil man kunne se at hunden oppfører seg urolig, som forklart i en artikkel i NRK.

Dersom hunden ikke får kjølt seg ned kan det gå over i alvorlig heteslag. Hunden kan begynne å sjangle når den går, falle sammen eller slite med å puste. Oppkast og blodig diaré forekommer.

Om hunden blir overopphetet kan den spyles med kjølig, men ikke iskaldt vann, forklarte veterinær Kristin Anfinsen tidligere i en sak i forskning.no.

- Man kan også pakke inn isposer og legge disse i armhulene og lysken. Så må du kontakte veterinær, sa Anfinsen.

Veterinæren vil fortsette behandlingen og sjekke hunden for senskader som nyresvikt.

Referanse:

Emily J. Hall, Anne J. Carter & Dan G. O’Neill: «Incidence and risk factors for heatrelated illness (heatstroke) in UK dogs under primary veterinary care in 2016», Scientific Reports, 18. juni 2020.

Powered by Labrador CMS