Et stoff i druer kan føre til bedre legemidler mot uren hud. (Foto: Colourbox)

Drue-stoff kan hjelpe mot kviser

Har du druer i fruktfatet og kviser i huden? Antioksidant som finnes i druer åpner for bedre behandling av uren hud. 

Slik ble studien gjort

Teamet lot kolonier av bakterier som forårsaker akne vokse, og la deretter ulike konsentrasjoner av resveratrol og benzoylperoksid både alene og sammen. Forskerne overvåket kulturene for bakteriell vekst eller bakteriell avliving i 10 dager.

De fant at benzoylperoksid var i stand til å begynne å drepe bakterier på alle konsentrasjonsnivåer, men effekten var kortvarig og varte ikke utover de første 24 timene.

Resveratrol har ikke en sterk drepende evne, men stoffet hemmet bakterievekst i en lengre tidsperiode. De to forbindelsene viste seg å være mest effektiv i å redusere bakteriemengden.

Forskerne dyrket også hudceller og blodceller fra mennesker med de to forbindelsene for å teste stoffenes giftighet. De fant at benzoylperoksid var mye mer giftig enn resveratrol.

 

Vidunderkuren mot kviser eller såkalt uren hud, kan være nærmere rekkevidde enn antatt. 

En antioksidant fra druer arbeider for å hemme veksten av bakterier som forårsaker akne, ifølge en ny studie fra Universitetet i California, Los Angeles. Stoffet heter resveratrol og er også funnet i vin. 

Studien peker på resveratrol som nøkkelen til en mulig kombinasjonsbehandling og ble publisert i tidsskriftet Dermatology and Therapy denne uken. 

Bivirkninger og resistens

Millioner verden over lider av akne, eller kviser på godt norsk, og dette har en betydelig innvirkning på psyken til eierne. I det siste har det vært lite fremgang i utviklingen av nye strategier for behandling av hudlidelsen. 

Antibiotikaresistens og bivirkninger begrenser effektiviteten av behandlingene som finnes. Ifølge forskere gjelder dette benzoylperoksyd, retinoider, antibiotika og Roaccutane (isotretinonin).

Bivirkninger er gjerne rød og irritert hud.

Druestoff som tillegg

Hvis man kombinerer resveratrol med en vanlig aknemedisinering som benzoylperoksid, kan det forsterke stoffets evne til å drepe bakterier. Forskerteamet håper det kan inngå i nye legemidler.

Resveratrol er det samme stoffet som har fått noen leger til å anbefale at voksne drikker rødvin av helsemessige årsaker for å forebygge hjerteproblemer.

Antioksidanten stopper dannelsen av frie radikaler, som forårsaker celle- og vevsskade. Benzoylperoksyd fungerer helt annerledes - ved å opprette frie radikaler som dreper acne-bakterier.

Forsterker hverandre

Bildene viser bakterier som forårsaker akne eller kviser, 10.000 ganger forstørret. Med og uten resveratrol. (Foto: UCLA/Dermatology and Therapy)

- Vi trodde først at siden de to stoffene virker stikk motsatt av hverandre, ville kombinasjonen føre til at det ene stoffet slo av virkningen av det andre. Men det gjorde den ikke, sier forsker Emma Taylor i en pressemelding. Hun er assisterende klinisk professor i medisin ved dermatologiavdelingen ved David Geffen School of Medicine, UCLA.

Resveratrol har ikke en sterk drepende evne, men stoffet hemmet bakterievekst i en lengre tidsperiode.

- Denne studien viser at kombinasjonen av et oksidasjonsmiddel og en antioksidant kan forsterke hverandre og bidra til å opprettholde bakterie-bekjempelsen over en lengre periode.

Det blir på en måte som et todelt angrep på bakterier, sier forsker Jenny Kim, professor i klinisk medisin ved dermatologi-avdelingen ved Geffen School.

Svekker bakteriene

Forskere har forstått i årevis hvordan benzoylperoksid arbeider for å behandle akne. Men mindre er kjent om hva som gjør resveratrol effektiv - selv om det har vært gjenstand for mange tidligere studier. 

Ved hjelp av et høyeffekts mikroskop, observerte UCLA-forskerne at bakteriecellene mistet noe av strukturen i sine ytre membraner når de ble utsatt for resveratrol.

Mindre irritert hud

Forskerne har også dyrket hudceller og blodceller fra mennesker med de to forbindelsene for å teste hvordan stoffene fungerte. De fant at benzoylperoksid var mye mer giftig enn resveratrol.

Det kan bidra til å forklare hva som forårsaker at huden blir rød og irritert når dette stoffet brukes som behandling i høy dose eller konsentrasjon, ifølge forskerne.

Referanse:

Emma J.M. Taylor m. fl.: Resveratrol Demonstrates Antimicrobial Effects Against Propionibacterium acnes In Vitro, Dermatology and Therapy, september 2014

Powered by Labrador CMS