Eggstokkene bestemmer

Selv kvinner som ikke vil ha barn har flere samleier på sine fruktbare dager.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var konklusjonen i en amerikansk studie av 68 seksuelt aktive kvinner som er publisert i det medisinske tidsskriftet Human Reproduction.

Disse kvinnene ønsket seg ikke barn i undersøkelsesperioden. Noen hadde gått så langt som til å sterilisere seg, mens andre benyttet spiral. Likevel økte den seksuelle aktiviteten i den mest fruktbare delen av menstruasjonssyklusen. Den toppet seg ved eggløsning.

Mer sex på fruktbare dager

Undersøkelsen ble gjennomført over en periode på tre måneder, noe som ga en total på 171 menstruasjonssykluser. Kvinnene hadde 24 prosent flere samleier på fruktbare dager enn i resten av perioden.

- Det er åpenbart biologiske faktorer som fremmer samleie på en kvinnes fruktbare dager, enten hun vil ha barn eller ei, konkluderte professor Allen Wilcox.

- Undersøkelsen antyder at par som tar en sjanse på et ubeskyttet samleie har oddsene mot seg. Samleie skjer åpenbart ikke helt tilfeldig. Samleie skjer oftere på fruktbare dager selv om gjennomsnittskvinnen ikke selv vet hvilke dager det er.

Sjansen for graviditet er større enn man har trodd

- Vi vet foreløpig ikke grunnene, men uansett har kvinner som har et enkelt ubeskyttet samleie større sjanse til å bli gravide enn hva man hittil har trodd.

Nå kan man jo komme med noen innvendinger her. Det man viser er at kvinner er mer seksuelt aktive i fruktbare perioder. Det indikerer at kvinners samleiefrekvens blir påvirket av deres biologi. Det man ikke har vist er at ubeskyttet sex også inntreffer oftere i fruktbare perioder enn ellers.

Det er kjent fra andre pattedyr at samleie ofte er mer sannsynlig på fruktbare dager. Dette kan være fordi seksualdriften da blir sterkere, eller fordi samleie akselererer eggløsning. Men det skal ikke være bevist at disse mekanismene også gjelder for mennesker.

"Kvinnen er mer seksuelt aktiv på fruktbare dager, selv om hun ikke vet når disse dagene er, og selv om hun ikke ønsker barn."

En annen grunn kan være at kvinner eventuelt blir mer seksuelt attraktive på fruktbare dager.

Påfallende lite utforsket område

- Det er påfallende at de biologiske krefter som påvirker et så intimt aspekt av menneskelig atferd stort sett har passert uten å ha blitt lagt merke til. Delvis kan det være fordi effekten på samleiefrekvensen er moderat. Men det er også fordi vi ikke har vært særlig oppmerksomme.

Referanse:

A J Wilcox m fl: On the frequency of intercourse around ovulation: evidence for biological influences Journal of Human Reproduction

Lenke:

Eurekalert:Nature’s ambush: pregnancy more likely from single unprotected intercourse than believed (krever registrering)

Powered by Labrador CMS