Holocaust-benektelse på norsk

I Norge er Holocaust-benektelse fremdeles et marginalt fenomen, men det øker, sier Henrik Lunde ved Antirasistisk senter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om mye litteratur innen Holocaust-benektelse kan lastes ned gratis fra Internett, er tekniske tekster på engelsk ofte vanskelig tilgjengelige for skoleungdommer. Her har Tore Tvedt, leder for nazi-sekten Vigrid, funnet sin nisje.

Tvedt har en aktiv hjemmeside, og er kjent for å være imøtekommende mot ungdommer som tar kontakt fordi de er nysgjerrige eller arbeider med skoleoppgaver.

Benektelsen når fram

- Når jeg er ute på skoler, merker jeg at antall spørsmål om Holocaust fra elevene har økt. Så det er klart at noe av propagandaen til Vigrid når fram, sier informasjonsleder Henrik Lunde ved Antirasistisk Senter.

"Henrik Lunde."

- Jeg får også spørsmål fra foreldre og lærere som vil ha tips om litteratur om Holocaust, fordi de vil lese seg opp for å debattere med ungdommer som har lest sider om Holocaust-benektelse på Internett.

- Det klart at det er vanskelig for en vanlig lærer eller forelder å bevise at Holocaust har funnet sted på stående fot, sier Henrik Lunde, som gjerne skulle sett en ordentlig undersøkelse om hva ungdom tror og mener om holocaust.

Norskpråklig Holocaust-benektelse

Det er også produsert en del norskspråklig Holocaust-benektende litteratur. Blant annet har bladet Gjallarhorn, utgitt av nazipartiet Norges Nasjonalsosialistiske Bevegelse (tidligere Zorn 88), laget et temanummer som brakte vanlig Holocaust-benektende argumentasjon.

Det er neppe taktisk klokt for holocaust-benekterne å åpent fremstå som nazister. Derfor er det påfallende at Holocaust-benektelse i bokform på norsk fant man i boken Holocaust - Myte eller virkelighet?, gitt ut under falsk navn av den tidligere SS-frivillige og landssvikdømte Arne Borgir.

Powered by Labrador CMS