Kosttilskuddet Q10 har livsforlengende effekt på hjertepasienter, viser ny dansk forskning. (Foto: Microstock)

Q10 kan forlenge livet til hjertepasienter

Kosttilskuddet Q10 kan hjelpe nesten halvparten av alle hjertepasienter.

Koenzym Q10

Når cellen produserer energi, forbrenner den fettstoffer og karbohydrater i mitokondriene. Koenzym Q10 bidrar til å produsere energistoffet ATP, som er cellens energidepot.

Q10 er også en antioksidant, som er med på å beskytte cellen mot frie radikaler. Kroppen danner Q10 selv, men produksjonen avtar med alderen og hemmes delvis av stativer, som er kolesterolsenkende medisiner.

Kilde: Hjerteforeningen.dk

Hjertesvikt

Hjertesvikt kan ha flere årsaker, men lidelsen oppstår når hjertet kommer under større belastning enn det kan klare. Det kan blant annet være ved høyt blodtrykk.

Hjertet består av fire kamre som samler blodet og fordeler det ut og kroppen.

Høyt blodtrykk eller snevre pulsårer kan øke belastningen på hjertet.

Disse tilstandene kan gjøre at hjertet forstørres fordi det ikke kan fungere normalt. Til slutt kan ikke hjertet pumpe ut alt det blodet det fylles med. Det gjør at trykket stiger, både inne i hjertekamrene og i venesystemet – den delen av systemet som fører blodet tilbake til hjertet. Dermed hoper det seg opp væske i kroppen.

Kilde: Sundhed.dk 

Hjertesvikt innebærer at hjertet får problemer med å pumpe blod rundt i kroppen. De rammede blir raskere utmattet, både fysisk og mentalt, og får redusert levetid.

En ny studie, utgitt i tidsskriftet Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure, viser at kosttilskuddet koenzym Q10, som er tilgjengelig på apoteker, kan være til hjelp.

Pasientene som fikk Q10 hver dag i to år, hadde langt færre symptomer og komplikasjoner. Dessuten døde 42 prosent færre.

– Vi har lenge visst at Q10 kunne hjelpe mange hjertepasienter. Men dette resultatet er veldig positivt, sier Svend Aage Mortensen, forskende overlege ved Rigshospitalets Hjertecenter i Danmark. Han har ledet arbeidet med den nye studien.

Bør bli standardbehandling

Mortensen mener at Q10 nå bør bli standardbehandling for hjertepasientene.

Også Kristian Thygesen – som ikke har bidratt i undersøkelsen – er optimistisk.

– Resultatet peker mot en mulig behandling. Så det er absolutt gode nyheter. Men resultatet må bekreftes med en større studie hvis stoffet Q10 skal bli en del av de internasjonale retningslinjene, mener Thygesen, som er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet og Hjerteavdelingen ved Aarhus Universitetssykehus.

Hjelper svake hjerteceller

Forskergruppen, med Svend Aage Mortensen i spissen, undersøkte 420 pasienter med moderat til alvorlig hjertesvikt. Den ene gruppen av forsøkspersoner mottok 100 milligram koenzym Q10 tre ganger daglig. Den andre gruppen fikk en juksepille. Alle fikk tilskuddet som tillegg til sine vanlige medisiner.

Resultatene var:

  • 42 prosent færre dødsfall.
  • 43 prosent færre komplikasjoner og symptomer.
  • Tilskuddet så ikke ut til å gi noen bivirkninger.

Mangler energi

Q10 øker energiomsetningen i hjertecellene, mener Mortensen.

– Vi danner Q10 i cellene våre, men innholdet er lavt i hjertemuskelen til pasienter med hjertesvikt. Det gjør at hjertene mangler energi til å utføre det arbeidet de skal. Ved å tilføre stoffet, hjelpes cellene på vei, sier Mortensen.

Det er en god forklaring av resultatet, mener Kristian Thygesen.

– Teoretisk sett gir det god mening. Vi vet at Q10 er viktig for cellene. Hvis de ikke kan produsere nok selv, er det logisk at det kan hjelpe med et tilskudd, sier Kristian Thygesen.

Nye retningslinjer

Mortensen mener man bør gjøre Q10 til standardbehandling.

– Andre studier har ført til nye retningslinjer, selv om de har vært mindre, sier han.

Problemet er at Q10 ikke kan patenteres, slik at det ikke er noe stort farmasøytisk selskap til å sponse store studier.

– Det er dyrt å gjennomføre studier med flere tusen forsøkspersoner. Det mangler samtidig kommersiell interesse, sier Mortensen.

På tross av størrelsen er det et imponerende stykke arbeid, mener Kristian Thygesen.

– De har jobbet hardt i åtte år for å rekruttere nok forsøksdeltakere. Det må man ha respekt for. Men stoffet er dyrt, så man bør være ganske sikker før man anbefaler folk å kjøpe det, sier han.

Kan kjøpe Q10 selv

De to legene mener at hjertepasienter gjerne kan investere i Q10 selv. Det er imidlertid en mulighet for at de kaster bort pengene sine, mener Kristian Thygesen.

– Det er ikke noen bivirkninger. Men det er dyrt med 300 milligram om dagen. Dessuten skal det gå lang tid før man ser en effekt, sier Thygesen.

Svend Aage Mortensen har selv anbefalt pasientene sine å ta Q10, og han mener det får effekt etter én til tre måneder.

– Pasienter bør oppsøke sin egen lege før de kjøper dette stoffet. Andre medisiner kan påvirke mengden man trenger. Men personlig anbefaler jeg det, spesielt når man får statiner, som senker det naturlige nivået av Q10, avslutter Mortensen. 

Referanse:

Svend A. Mortensen m. fl.: The Effect of Coenzyme Q10 on Morbidity and Mortality in Chronic Heart Failure, Journal of the American College of Cardiology: Heart Failure(2014), DOI:10.1016/j.jchf.2014.06.008 (sammendrag)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS