Juice og frukt er like sunt

Må man tygge i seg fem om dagen i fast form, eller går det an å bytte ut et par av dem med juice fra frukt og grønsaker? En ny gjennomgang av sakene tyder på det siste.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mye vi ikke vet om stoffene i frukt og grønnsaker, og hva de driver med inni kroppen vår. Det vi imidlertid tror vi har funnet ut av, er at kjemikaliene gjør godt for helsa.

Et anstendig inntak av epler, gulrøtter og annet knask, ser ut til å hjelpe mot både kreft og hjertesykdom. Og nå tyder altså ny forskning på at det spiller liten trille om grønnforet entrer skrotten i flytende eller fast form.

Et team av britiske forskere har gått igjennom ei rekke undersøkelser av helseeffekten av både juice og hele frukter og grønnsaker. De konkluderer med at begge deler ser ut til å virke.

Mot Alzheimer

- Når det gjelder forebygging av kreft og hjertesykdom finnes det ingen holdepunkter for at frukt- og grønnsaksjuicer har mindre effekt enn hele frukter og grønnsaker, skriver forskerne.

De understreker imidlertid at det trengs mer forskning på feltet.

Dermed får vi vel kjappe oss med å gå berserk nede i juicehyllene i butikken, før noen eventuelt finner ut at det er bedre med faste frukter likevel. Og selv da har vi gode argumenter for å pimpe de deilige drikkene.

En rapport fra 2006 tyder nemlig på at juice har en høyst interessant innvirkning på Alzheimer.

Undersøkelsen antyder at folk som hadde tømt innpå minst tre glass med frukt- eller grønnsaksjuice om dagen, hadde hele 76 prosent lavere risiko for å utvikle Alzheimer, sammenlignet med mennesker som drakk juice sjeldnere enn en gang i uka.

Så altså:

Drekka - for vettet!

Referanse:

C. H. S. Ruxton, E. J. Gardner, D. Walker, Can pure fruit and vegetable juices protect against cancer and cardiovascular disease too? A review of the evidence, International Journal of Food Sciences and Nutrition, vol. 57, nr 3-4, mai-juni 2006, s 249-272.

Powered by Labrador CMS