Mangel på søvn og stress er en dårlig kombinasjon for hukommelsen din. (Foto: Microstock)

Sov mer, husk bedre

Hvis du ikke sover nok, husker du dårligere i stressende situasjoner.

Når du sover, flytter hjernen minnene dine fra korttidsminnet til langtidsminnet. En ny svensk studie viser at du kan huske godt etter bare en halv natts søvn. Men ikke hvis du i tillegg blir utsatt for stress.

– Selv om én natt med lite søvn kanskje ikke påvirker hukommelsen, så kan den svikte om søvnmangel kombineres med akutt stress, sier Christian Benedict ved det nevrovitenskapelige instituttet ved Uppsala universitet.

Sammen med Jonathan Cedernaes har han utført studien, som nå blir publisert i tidsskriftet Sleep.

De to forskerne mener at det bør tas grep for at flere av oss skal få nok søvn.

– Tiltak for å hjelpe mennesker med søvnproblemer kan absolutt være på sin plass, for eksempel tiltak som senere skolestart eller mer fleksibel arbeidstid, sier Benedict.

Han mener slike tiltak vil hjelpe folk til å huske bedre i stressende situasjoner. Dermed kan de kanskje også gjøre det bedre på skolen eller jobben.

Hel og halv natt

De to forskerne brukte enkle spill for å undersøke hukommelsen etter søvn.

15 forsøkspersoner deltok i to økter. I den første økten studerte de en dataskjerm med 15 par fra en kortstokk. Deretter fikk noen av dem sove en hel natt, mens resten sov en halv natt. Morgenen etter skulle deltakerne forsøke å finne igjen flest mulig av parene på dataskjermen.

Forskerne så at de som hadde sovet en halv natt i utgangspunktet gjorde det like godt som de som hadde sovet en hel natt. Men ikke hvis de ble stresset.

Testen ble nemlig gjentatt etter at deltakerne ble utsatt for stress i 30 minutter. De måtte forsøke å huske en mengde ord de nettopp hadde lært seg, samtidig som de ble utsatt for forstyrrende bakgrunnslyd.

Når testen så ble gjentatt, viste det seg at de som kun hadde sovet en halv natt gjorde det 10 prosent dårligere på testen. Hukommelsen til de som hadde sovet en hel natt ble derimot ikke påvirket av stresset.

Søvnen fester minnene

Det er velkjent at søvn og hukommelse henger tett sammen. Ståle Pallessen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, forklarer at hjernen blir forstyrret langt mindre når den sover, og at den derfor konsoliderer minnene i søvne.

– Med konsolidering mener vi at det skjer permanente strukturelle endringer i hjernen som danner grunnlaget for hukommelse. Det blir permanente forandringer i forbindelser mellom nerveceller, har Pallessen tidligere forklart til forskning.no.

Dermed kan søvnlidelser få negative konsekvenser både for hukommelse og læring.

Det svenske prosjektet undersøkte kun effekten av én natt med dårlig søvn.

– Et viktig neste skritt blir å undersøke hvordan kronisk søvnmangel og kronisk stress sammen svekker evnen til å huske fakta, sier Benedict i en pressemelding.

Referanse:

Cedernaes, m.fl: Short sleep makes declarative memories vulnerable to stress in humans. Sleep (under trykking). Sammendrag

Powered by Labrador CMS