Til våren skal danske hjerner testes med det psykedeliske stoffet psilocybin. Det skjer som et ledd i et forskningsprosjekt som skal undersøke hvordan stoffet påvirker hjernen. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Skal teste psykedeliske stoffer på dansker

Danske forskere skal for første gang teste det psykedeliske stoffet psilocybin på mennesker. Prosjektet skal undersøke hvordan det påvirker hjernen. 

Fakta

Psilocybin er et stoff som finnes i bestemte sopper.

De vokser fritt i naturen, og en av dem, spiss fleinsopp, vokser i hele Skandinavia.

Den var populær blant hippiene, som brukte den som et alternativ til LSD.

Den er og har også blitt brukt i religiøse sammenhenger.

Psilocybin er ikke vanedannende, og har ifølge Gitte Moos Knudsen ikke noe misbrukspotensial.

Det er første gang dette skjer i Danmark.

Forskerne vil undersøke om psilocybin kan ha en positiv effekt på psykiske lidelser som depresjon. Og det er en god idé, mener Sebastian Leth-Petersen, som er doktorgradsstudent ved Københavns Universitet.

– Vi bør finne ut hvordan psilocybin virker. Det ser lovende ut, og siden stoffet har vært kjent i årtusener, er det mindre fare for bivirkninger, sier Sebastian Leth-Petersen, som også forsker på hvordan ulike stoffer påvirker hjernen.

Mot psykiske lidelser

Det er ikke første gang forskere tester det psykedeliske stoffet på mennesker. I utlandet har forskere gjennomført flere slike forsøk. Blant annet testet forskere i USA stoffet til behandling mot angst og depresjon hos døende kreftpasienter i 2011.

Forsøkene viste en antidepressiv effekt.

Engelske forskere undersøkte i fjor påvirkningen av hjernen på friske unge menn. De slo fast at forsøksdeltakernes humør ble forbedret. Stoffet senket aktiviteten i de delene av hjernen som er overaktive når man er deprimert.

– Depresjon er en fryktelig sykdom, som er vanskelig å behandle. Det er mange som ikke får noen hjelp. Derfor trenger vi nye behandlinger, sier Gitte Moos Knudsen, som er professor ved Neurocentret ved Rigshospitalet i Danmark.

Behov for dansk forskning

Sebastian Leth-Petersen påpeker at det er behov for mer forskning.

– Hvis man skal kunne si noe definitivt, må stoffet testes på tusenvis av mennesker og i forskjellige land. Selv om det virker for noen pasienter i USA, er det ikke sikkert det virker her, sier han.

Helt ufarlig

Psilocybin-soppen er ulovlig i Danmark, men forsøkspersonene trenger likevel ikke å være redde for ubehagelige virkninger, sier Sebastian Leth-Petersen. Stoffet er nemlig testet på hundrevis av forsøkspersoner.

Heller ikke Gitte Moos Knudsen ser grunn til bekymring.

– Det er alltid en viss skepsis overfor kjemi som påvirker hjernen, og det skal det være. Men det er et stoff som er godt testet, sier Knudsen.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS