Ensomt smil før fødselen

Noen mener nyfødte som gliser egentlig skjærer grimaser eller har mageknip. Nå mener forskere at barn begynner å smile og le allerede i mors liv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stillbilde fra forskernes 4D-ultralyd av 32 uker gammelt foster, som viser typiske ansiktstrekk for latter. I dette frossede øyeblikket fornemmes et lite lurt smil. (Foto: Nadja Reissland, m. fl, 2011)

Tiden før fødselen

Svangerskapet, eller graviditeten, er fosterets opphold i livmoren, fra det befruktede egget slår seg ned i livmorslimhinnen og til fødselen.

Svangerskapets varighet regnes tradisjonelt fra første dag av siste menstruasjon, og regnes hos mennesker for å være 280 dager langt.

50 prosent fødes likevel etter 282 dager. Varigheten kan dessuten variere kraftig. Fra 259 til 294 døgn regnes innenfor normalen.

Kilde: Store norske leksikon
 

- Fosteret utvikler en rekke ansiktsuttrykk i livmoren, i en slik utstrekning at det er mulig å identifisere uttrykk for latter og gråt.

Forskere ved flere engelske universiteter rapporterer resultatene i ny studie publisert i tidsskriftet PLoS ONE.

Det skal være første gang en gruppe forskere klarer å vise at helt tydelige ansiktsuttrykk utvikles i mors liv.

De antyder at fosterets uttrykk blir stadig mer komplekse fra uke 24 og fram til uke 36 i svangerskapet (se faktaboks).

De tror at oppdagelsene har potensial til å avdekke helsemesige avvik, siden det er en forbindelse mellom fosterets arferdsmønster og hjerneutviklingen.

Latter og gråt

Studien omfatter kun to jentefostre, så man skal nok være varsom med å trekke for bastante konklusjoner.

Funnene gir likevel nok dokumentasjon til å peke mot at fostrenes ansiktsbevegelser, og utviklingen av disse over tid, vokser sammen til spesifikke uttykk, mener forskerne.

De har sett spesifikke uttrykk for både latter og gråt, og vil i neste runde se etter uttrykk for blant annet sinne og tristhet.

- Vi visste fra før at babyer kan blunke før fødselen, og studier har vist at de kan rynke panne og bryn. Likevel er dette det første forskningsarbeidet som har utviklet en metode for koding og analyse av uttrykk.

- Det innebærer at vi objektivt kan følge utviklingen med stadig mer komplekse bevegelser, som gir seg utslag i gjenkjennelige ansiktsuttrykk, sier Nadja Reissland ved Durham University i en pressemelding.

- Forbereder fosteret på livet

De sosiale smilet kommer etter at man er blitt presentert for nettopp et sosialt miljø, bemerker forskerne. Livmoren er som kjent et forholdsvis ensomt sted.

Stillbilde fra forskernes ultralyd som viser et 33 uker gammelt foster i en noe tenksom positur. (Foto: Nadja Reissland, m.fl, 2011)

Forskerne anser likevel at ansiktsuttrykket kan oppstå før fosteret har kjent på følelser som ville fått det til å smile - ut fra tanker som at babyer gjør pusteøvelser lenge før de er ute av livmoren.

Det kan altså være snakk om utviklingsmessig forarbeid for å kunne gi uttrykk for behov etter fødselen.

- Vi har klart å vise at det skjer en utvikling fra enkle til mer sammensatte ansiktsuttrykk, noe som forbereder fosteret på livet etter fødselen.

Det sier professor Brian Francis ved Lancaster University i samme pressemelding.

Bruke avansert ultralyd

Forskerne benyttet seg at 4D-ultralyd i jakten på ansiktsuttrykk.

Ultralyd av denne typen er en noe mer avansert variant av 3D. Det blir ikke bare mulig å se hudoverflaten til barnet, men også enklere å observere bevegelser og mimikk over tid.

Detaljer kommer mye tydeligere til uttrykk enn på mer tradisjonelle ultralysbildene som til sammenligning mest minner om snøbefengte tv-sendinger fra 1970-tallet.

Forskerne gjorde en rekke opptak av ultralyd som ble foretatt flere ganger i tidsrommet 24.-36. svangerskapsuke.

Ved 24 uker kunne fostrene bevege kun én muskel i ansiktet om gangen, for eksempel klarte de å åpne munnen eller stramme leppen. Når de hadde blitt 35 uker, derimot, var repertoaret et annet. Da kunne de kombinere en rekke bevegelser og danne uttrykk.

Referanse:

Nadja Reissland, Brian Francis, James Mason, Karen Lincoln, “Do Facial Expressions Develop before Birth?” PLoS ONE 6(8): e24081. doi:10.1371/journal.pone.0024081 Hele studien her.

Powered by Labrador CMS