Hårete mirakler

Det er ikke bare Olav den Hellige som hadde hår som fortsatte å gro etter døden. Det samme kommer ditt hår til å gjøre når du legger på røret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Olav den Hellige døde under slaget på Stiklestad i 1030, ble han gravlagt ved Nidaros. Senere ble det bygget en ikke ukjent domkirke her.

Da Olavs legeme ble gravet opp ett år etter at han falt, fortelles det at liket var uforandret, bortsett fra at hår og skjegg skal ha vokst. Og selv om Snorre Sturlasons påstander om at det steg en “herlig duft” opp fra legemet kanskje bør tas med en klype salt (man smører jo gjerne litt tykt på når det gjelder helgener), så vet vi at Olav ikke var noe unikt tilfelle.

Det er nemlig ikke bare Hellig-Olav som har hatt hårmanke og negler som fortsetter å vokse etter døden. Det er nemlig velkjent at hår og skjegg fortsetter å vokse opp til tre dager etter at døden er inntruffet. Dette kan enhver som har omgang med døde legemer legge merke til. Eller?

Så lenge skjegget kan gro?

Det er ikke forskning.nos oppgave å uttale seg om helgener. Så hvorvidt Olav den Helliges hårvekst kvalifiserer til betegnelsen “mirakel”, lar vi være et spørsmål for teologene. Derimot skal vi si litt om hårveksten til oss vanlige dødelige. Og det at vårt hår skal fortsette å vokse etter døden, er nok et eksempel på en moderne myte.

"Olav den Hellige. Bilde fra katolsk.no."

Vitenskapen er nemlig ganske tydelig i saken: Er du død, så er du død. Verken hår, skjegg eller negler fortsetter å gro når du slutter å puste. Selv om det ikke betyr at det er slutt på alt liv i kroppen din. For når du dør er det selvsagt omtrent en fantasilliard bakterier som setter i gang med å jobbe på spreng. La oss hoppe over detaljene i denne omgang.

Likevel er det en grunn til at denne myten om post mortem hårvekst har oppstått og blitt så utbredt. Det er nemlig snakk om et slags synsbedrag. Hår og negler ser virkelig ut til å vokse en smule på et dødt menneske. Men det er ikke håret som vokser. Faktisk skjer det motsatte: Det er huden som trekker seg tilbake.

Dehydrering

Forklaringen er forholdsvis enkel. Når vi dør, mister kroppen mye væske. Denne uttørringen fører til at huden skrumper sammen, og trekker seg tilbake. Og når huden trekker seg tilbake, virker neglene og håret lenger. Tenk selv: Hvis huden synker med en millimeter, betyr det en millimeter lenger skjeggstubb. Og det legger du merke til på en mann som var nybarbert da døden inntraff.

Dette er grunnen til at begravelsesbyråer er storforbrukere av fuktighetskremer.

Men som så mange andre myter har påstanden om at hår og negler vokser gitt oss mye kultur.

Om du ikke tror på helgener og ikke får så mye trøst av historiene om Hellig Olav, kan du i hvert fall glede deg over dette gullkornet fra den amerikanske komikeren Johnny Carson: “I tre dager etter døden fortsetter hår og negler å gro, mens telefonoppringningene avtar”.

Powered by Labrador CMS