Selv om det kan virke lurt å bruke juletreet som ved etter nyttår, er det svært farlig, fordi det kan føre til pipebrann og utslipp av farlige gasser, advarer forsker.

Forsker advarer: Ikke brenn juletreet i peisen

Å brenne juletreet i peisen etter jul er en dårlig idé, ifølge forsker Morten Seljeskog, som sier det kan føre til pipebrann og utslipp av farlige gasser.

– Selv om det kan virke som en god idé å bruke juletreet som ved etter julesesongen, er det faktisk svært farlig, sier Seljeskog, som jobber på det norske forskningsinstituttet Sintef.

– Når man fyller ovnen med granbar, oppstår det en umiddelbar og intens varmeutvikling som kan føre til pipebrann og utslipp av farlige gasser, sier han.

Vokslag på nålene og kvae er problemet

Nålene fra bartrær er dekket med et lag voks og har et innvendig nettverk av kanaler fylt med kvae, som begge er svært brennbare. Det resulterer i blant annet høye konsentrasjoner av hydrogencyanid, som Seljeskog advarer kan være dødelig.

Det beste er derfor å resirkulere juletreet. Sintef-forskeren råder folk til å følge kommunale retningslinjer for å sette ut trærne til henting når det er på tide å pakke ned julen for denne gang.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS