Lyden av antimaterie

Noen partikler kan skifte mellom tilstand som materie og antimaterie. Det skjer tre millioner millioner ganger i sekundet. CERN har skrudd ned farten slik at du kan høre det skje.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Video: Robert Lambert/Phys.org

I en partikkelakselerator på CERN har man observert to partikler skifte fra materie til antimaterie og tilbake igjen, skriver phys.org. I videoen ovenfor er det gjort om til lyd.

For enhver elementærpartikkel finnes en tilsvarende antipartikkel. Antipartiklene har den samme massen og energien, men den elektriske ladningen er motsatt.

Mens de fleste partiklene finnes enten som materie eller antimaterie, kan noen partikler skifte mellom de to – og det er nettopp det de har fått til å gjøre på CERN.

Frekvenser oversatt til toner

Data fra denne vekslingen er blitt oversatt til noe som noen vil kalle musikk. Tonene stammer fra partiklene B0 og B0S, som kan utføre overgangen.

De veksler mellom materie og antimaterie med en frekvens på tre millioner hertz – langt over de frekvensene mennesket kan høre. Frekvensen er derfor blitt gjort flere millioner ganger langsommere – så nå kan du faktisk høre det.

I opptaket er det en del bakgrunnsstøy, såkalt «white noise», noe man også kan høre fra en radio som ikke er stilt inn på noen kanal. Likevel er det et sted i opptaket hvor du kan høre den høye tonen av B0–B0-vekslingen etterfulgt av en litt lavere tone fra B0S–B0S-vekslingen. Det er kanskje ikke Bach eller Mozart – men for fysikerne er det nesten like bra.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS