Pierre Agostini er svært glad for å ha mottatt Nobelprisen i fysikk, sier forsker Antoine Camper ved Universitetet i Oslo. Han forteller at han hadde kontakt med prisvinneren i går.
Pierre Agostini er svært glad for å ha mottatt Nobelprisen i fysikk, sier forsker Antoine Camper ved Universitetet i Oslo. Han forteller at han hadde kontakt med prisvinneren i går.

– Pierre hadde vanskelig for å tro at han hadde mottatt Nobelprisen

Forsker ved Universitetet i Oslo har jobbet med flere av vinnerne av årets nobelpris i fysikk. 

Antoine Camper forteller forskning.no at han er både oppspilt og rørt av nyhetene om dagens pris. Prisen ble gitt til forskerne Pierre Agostini, Ferenc Krausz og Anne L'Huillier. Du kan lese mer om hva prisen går ut på i denne saken

Antoine Camper ved UiO.
Antoine Camper ved UiO.

Camper er forsker ved Universitet i Oslo, og han har jobbet både direkte med fagfeltet og med flere av vinnerne over flere år.

Tok doktorgraden sin der de gjorde oppdagelser

– Jeg er svært glad for denne Nobelprisen, sier han. 

– Jeg tok doktorgraden min ved Attolab i Frankrike hvor både Anne L'Huillier og Pierre Agostini gjorde en del av sine oppdagelser. 

Camper forteller at L'Huillier satt i panelet da han tok doktorgraden sin og at han jobbet i tre år som forsker i en postdoc-stilling ved laboratoriet til Pierre Agostini. 

Han sier at han i går var i kontakt med prisvinner Agostini og at franskmannen er svært glad for å ha mottatt prisen. 

– Pierre hadde vanskelig for å tro at han hadde mottatt nobelprisen i formiddag, sier Camper.

Ekstremt korte glimt av laserlys

Prisen handler om noe som kalles attosekund-fysikk. Det handler grovt sett om å bruke ekstremt korte glimt av laserlys for å ta en type bilder av elektroner og dermed prosesser som skjer inne i atomer og molekyler. Du kan lese mer om attosekund-fysikk i denne saken på forskning.no, produsert av Universitetet i Oslo.

Teknikken kan brukes til å måle kjemiske reaksjoner mens de pågår. Det handler om å få atomene til å sende ut energi som kan måles og «avsløre sitt indre liv», som Camper kaller det. 

– En pris til forskning drevet av nysgjerrighet

Antoine Camper forteller at han ble rørt av dagens pris. 

– Jeg ble rørt fordi dette er en pris til forskning drevet av nysgjerrighet.

– Det handler om å prøve å forstå fundamentale prosesser og bruke forståelsen til å komme seg videre til nye oppdagelser. 

Han trekker også fram at både Pierre Agostini og Anne L'Huilliet ikke er de som prøver å tiltrekke seg oppmerksomhet, samtidig som de jobber svært hardt og grundig med sitt fagfelt. 

– Denne prisen anerkjenner også hele attosekund-fagfeltet. 

Også Ferenc Krausz viste stor glede da det ble klart at han tildeles årets nobelpris i fysikk.
Også Ferenc Krausz viste stor glede da det ble klart at han tildeles årets nobelpris i fysikk.

– Min favorittfysikk

– Det er veldig gøy, spesielt at det handler om kvantefysikk - min favorittfysikk, sier Maria Vetleseter Bøe til forskning.no om årets nobelpris i fysikk. 

Maria Vetleseter Bøe ved UiO.
Maria Vetleseter Bøe ved UiO.

Hun er førsteamanuensis i fysikkdidaktikk ved Fysisk insitutt ved UiO. Hun trekker fram det fantastiske ved at det er mulig å observere elektroner som beveger seg omtrent samtidig som at det skjer.

Når et veldig raskt lysglimt treffer et atom, blir elektronene dyttet på av fotonene som kommer inn. Da tar de til seg denne energien og blir sparket helt ut av atomet en kort stund - det blir ionisert.

– Da svever de litt rundt på den bølgen, og i løpet av kort tid faller de ned i energinivå. I løpet av svært kort tid blir de fanget inn igjen av atomet. 

Da gir de fra seg energien igjen. Denne energien blir sendt ut i form av lys, og dette lyset kan måles og detekteres. 

Dermed er det mulig å se svært raske øyeblikksbilder av hva som skjer inne i atomet, og dette kan gjøres svært mange ganger i løpet av svært kort tid. 

– Dette lyset inneholder informasjon. Det er som et slags fingeravtrykk som viser hva som skjer inne i atomet akkurat da. 

Som VAR for elektroner

Hun viser til at det kan sammenlignes med videoassistert dømming (VAR) i fotball, hvor video brukes til å fastslå om en fotballspiller var i offside eller skal idømmes rødt kort. 

For å fastslå hva som har skjedd, brukes det kameraer som kan ta svært mange bilder i sekundet for å fange hendelsen best mulig. Dette er såkalte high speed-kameraer. 

Og attosekund-fysikk gjør det mulig å ta high-speed-bilder av atomer og kjemiske reaksjoner. 

– I atomene skjer dette veldig fort. 

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS