Bakgrunn: Atomo-tomi

"Atom" betyr "udelelig" på gresk. Demokrit og hans lærer Levkippos gav de minste partiklene et navn, 400 år før vår tidsregning. Først 2 300 år seinere lærte menneskene å dele de udelelige i stor skala, og med grufull virkning: Den første atombomben smalt på et testfelt i New Mexico i USA i juli 1945. Og nå vet vi at atomene ikke er minst.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klikk her eller på bildet for å se multimedia!

- eller last ned og kjør lokalt uten internett-tilgang:
Windows programfil (9,7 MB, zippet)
MacOSX programfil (9,9 Mb, zippet)

Obs: Zip-filene inneholder også lydfiler. Legg alle de “utpakkede” filene i samme mappe, og start ved å dobbeltklikke programfila (blink_og_brak.exe for Windows).

I “Atomo-tomi” deler vi det udelelige. Vi ser inn i atomet. Hva er det laget av? Du kan selv skyte på et gull-atom med elektroner; gjenta Ernst Rutherfords eksperiment fra 1911, som viste at atomet inneholder en liten kjerne. Du kan dytte og dra protoner, nøytroner og elektroner inn og ut av atomet, og se hvordan det forandrer seg.

Og du får se inn under huden på kjernepartiklene, inn til de som virkelig er aller minste og udelelige: kvarkene. Og forresten: Vet du hvor mange atomer det er i en ku? Klikk og gjett på svaret …

Tekniske opplysninger

Dette er en eldre multimediaproduksjon. Den er laget i formatet Shockwave. For tida eksisterer dessverre ingen Shockwave plugin for Linux.

Lydstrømmen fungerer dessverre bare med Microsoft Internet Explorer. I andre nettlesere avbrytes lyden etter ca. 7 sekunder.

For å unngå dette problemet, anbefaler vi at hele produksjonen lastes ned og kjøres lokalt. (Se lenker øverst i artikkelen.)

Powered by Labrador CMS