Testen skal erstatte fostervannsprøven som gravide med økt risiko for kromosomavvik og gravide som er over 38 år, kan få tilbud om i Norge i dag etter ultralyd. (Foto: Eirill Wiik, NTB Scanpix)

Omstridt blodprøve for gravide innføres til våren

Den omstridte blodprøven som kan avdekke om gravide bærer på et foster med Downs syndrom kommer trolig neste vår.

Regjeringen bestemte i mars i år at enkelte gravide skal få tilbud om blodprøven NIPT i stedet for fostervannsprøven de tilbys i dag.

– Sånn som det ser ut nå tror vi at dette blir i mars eller april 2018, sier klinikksjef ved Kvinneklinikken på St. Olavs Hospital, Kjell Salvesen, som koordinerer arbeidet med å innføre testen i Norge, til P4.

Nå jobber han med å finne et laboratorium som kan analysere testene, for det finnes ikke i Norge i dag.

Testen skal erstatte fostervannsprøven som gravide med økt risiko for kromosomavvik og gravide som er over 38 år, kan få tilbud om i Norge i dag etter ultralyd. Rundt 600 gravide får nå tilbud om fostervannsprøve. NIPT brukes for eksempel å teste for Downs syndrom. Da avdekkes en risiko, og det er nødvendig med videre testing for å bekrefte resultatet.

Både Helsedirektoratet og Bioteknologirådet har anbefalt å ta i bruk testen, fordi det er mindre risiko for spontanabort enn ved morkake- og fostervannsprøver.

Powered by Labrador CMS