Kakaduen Figaro lager redskap av tre til eget bruk

Papegøyen brukte kløkt og egenprodusert verktøy for å få tak i nøtter på utsiden av buret. Se video her.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(video: Current Biology)

En tam goffin-kakadue i Østerrike har overrasket forskere ved å lage redskaper av tre, for så å bruke det for å nå mat, melder BBC.

Ferdighetene ble oppdaget da papegøyen lekte med en liten stein. Figaro, som papegøyen heter, mistet kontrollen, og steinen havnet utenfor buret. Etter noen mislykkede forsøk på å nå leketøyet med kloen, fant han en pinne på bakken.

Med nebbet som hånd brukte Figaro pinnen for nå utenfor sin rutete inngjerding, slik mennesker ville brukt en kost for å fange opp en penn som har falt ned og ligger utilgjengelig bak skrivebordspulten.

Dette er langt fra første gang vi i forskning.no skriver om dyr som lager seg verktøy og bruksgjenstander:

Formet tre med nebbet

Forskerne fattet interesse for egenskapen, og bestemte seg for å teste Figaro. De la nøtter utenfor buret, og filmet papegøyen mens den forsøkte å rekke bort til premien.

Det var da Figaro virkelig fikk vist frem sine evner. Etter et mislykket førsteforsøk med en for kort pinne, bet han av en splint fra en trebjelke i buret, og brukte den som pinne.

Første gangen var splinten for lang til å kontrollere, men Figaro tilpasset seg og fikk laget en mer passende lengde.

Deretter var det bare snakk om god teknikk for å lure nøtten inn gjennom gitteret.

Kjent hos kråker

Tidligere er noen kråker kjent for å kunne lage egne redskaper, men det er sjeldent rapportert om slike tilfeller hos andre fuglearter.

Etter hvert som Figaro fikk mer og mer erfaring, gikk det fortere å bite seg frem til egnede redskap.

Første av sitt slag

Figaros ferdigheter er publisert i tidsskriftet Current Biology, i en studie av forskere fra Oxford University, Universitetet i Wien, og Max-Planck Instituttet for Ornitologi.

- Ingen har tidligere meldt om en papegøye som utformer sitt eget redskap, for så å bruke det på en så sofistikert måte, sier professor Alex Kacelnik, en av forfatterne, til BBC.

Kakaduer er en av hovedgruppene blant papegøyer, og lever vilt i Indonesia og Papua Ny-Guinea, samt Australia.

Referanse:

Auersperg, A. M. I., Szabo, B., von Bayern, A. M. P., Kacelnik, A. (2012). Spontaneous innovation in tool manufacture and use in a Goffins cockatoo. Current Biology Volume 22, Issue 21, 6 November 2012. Les sammendrag her.

Powered by Labrador CMS