Macron i svart frakk, svart bukse og svart slips, med hvit skjorte, går over brostein.
– Vi går mot en helt ny situasjon som ikke har blitt prøvd etter at den femte republikk ble stiftet i 1958, sier forsker Franck Orban.

Frankrike-forsker tror De grønne vil få statsministeren i Frankrike

– Det er usannsynlig at det største partiet i alliansen kan få statsministerposten, mener Franck Orban.

Valget i Frankrike

Valget ble utlyst av president Emmanuel Macron etter at hans eget parti gjorde det svært dårlig i EU-valget i juni.

Men i stedet for å få en politisk avklaring, er nasjonalforsamlingen nå splittet i tre store blokker, der venstrefløyen utgjør den største. For å få på plass en handlekraftig regjering, trengs det et svært bredt politisk samarbeid.

Tall fra innenriksdepartementet, som er sitert av Le Monde, viser at 182 plasser gikk til venstrealliansen, 168 til sentrumsalliansen og 143 til Nasjonal samling. Høyrepartiet Les Républicains, som tidligere var Frankrikes største borgerlige parti, sikret seg 46 plasser.

(Kilde: NTB)

Overraskelsen var stor i Frankrike i går kveld. Da viste det seg at venstrealliansen Ny folkefront (NFP) kommer til å få flest seter i den franske nasjonalforsamlingen. 

Om skuffelsen var stor blant ytre høyre i Frankrike, så var lettelsen stor i Kyiv og i Brussel.

For valget i Frankrike får ikke bare betydning for franske borgere. Valget er viktig både for Ukraina og for Europa.

Hadde ytre høyre-partiet Nasjonal samling (RN) fått kontroll over fransk politikk, kunne det ha forhindret hjelp til Ukraina og bidratt til avvikling av EUs økonomiske sanksjoner mot Russland.

Ikke enkelt å få til enighet

Alt er likevel ikke bare enkelt i Frankrike i dag. 

Ingen av blokkene til venstre, i midten eller til ytre høyre fikk rent flertall, slik det vanligvis har vært i Frankrike. Dermed blir det vanskeligere å styre landet framover.

Partiet Ukuelige Frankrike (LFI) utgjør et problem for resten av venstresiden, som er langt mer moderat, mener forsker Franck Orban. defineres som fullt demokratisk.

Venstrealliansen NFP ble etablert for bare noen uker siden, da president Emanuel Macron lyste ut nyvalg 9. juni i år. De kan ikke overta makten alene. Til det har de for få mandater.

– Den regjeringen som kommer ut av forhandlingene, vil ikke bli en ren venstreregjering. Vi går mot en helt ny situasjon som ikke har blitt prøvd etter at den femte republikk ble stiftet i 1958, sier Franck Orban til forskning.no. 

Han er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og medprogramleder for podcasten Frankrike forklart.  

Orban tror at det kan ta flere dager og kanskje uker før partiene blir enige. 

– Den eneste muligheten for å få en regjering som kan fungere, er en stor koalisjon. Dette har man aldri prøvd før i Frankrike. 

Blir venstrepartiene enige?

Lederen for Sosialistpartiet Olivier Faure lovet mandag morgen at landets venstreallianse, Nye folkefront, kommer med en statsministerkandidat i løpet av uken, skriver NTB.

Han sier også at den nye statsministeren er nødt til å komme fra venstresiden og at kandidaten må være en som kan skape dialog med «utsiden», melder Franceinfo.

Sosialistpartiet er et av fem partier i den nye alliansen som ble dannet før valget. De andre er Det ukuelige Frankrike, De grønne, Kommunistpartiet og et nytt antikapitalistisk parti. 

En politiker fra ytre venstre vil aldri kunne bli statsminister i Frankrike, mener forsker Franck Orban. 

Det største partiet i venstrealliansen er Det ukuelige Frankrike. Lederen deres, Jean-Luc Mélenchon, vil aldri bli godtatt av sentrumspartiene rundt president Emmanuel Macron i koalisjonen Ensemble, mener forskeren.

– De må se mer mot det moderate venstre for å finne en kandidat som kan bli godtatt. 

Orban mener at det partiet som er mest akseptabelt for alle parter i midten og til venstre med tanke på en stor koalisjon, er De grønne. 

Eldre mann med grått, kort hår med fall, mørk frakk, hvit skjorte og rødt slips. Han går omringet av mennesker.
Ytre venstre-politiker Jean-Luc Melenchon, her i midten, kan ikke bli statsminister i den nye franske regjeringen, ifølge forsker Franck Orban.

– De har en klar sosial profil. De har en klar miljøpolitikk. Samtidig fremstår de som økonomisk realistiske. Derfor kan de fungere som et bindeledd mellom en radikal venstreside og Macrons liberale sentrum.

Ytre venstre er et problem

Partiet Det ukuelige Frankrike utgjør et problem for resten av venstresiden, som er langt mer moderat, mener Orban.

– Mélenchons ytre venstreparti utfordrer grunnleggende republikanske verdier. Partiet befinner seg på grensen mot noe som ikke kan defineres som fullt demokratisk.

De tre andre partiene, De grønne, Kommunistene og Sosialistene, kan defineres som regjeringspartier. De har alle sittet med makten før og vil kunne fungere sammen, selv om det også blant dem er store forskjeller, mener Orban.

Uenige om Russland og Midtøsten

Mélenchon har posisjonert seg uklart med tanke på Putin og Russland, forteller Orban. 

– Partiet hans, Det ukuelige Frankrike, vil ikke uten videre støtte Ukraina. Dette skiller dem også fra de tre andre partiene i koalisjonen på venstresiden. 

Det samme gjelder forholdet til Hamas. 

– Ukuelige Frankrike har brukt konflikten i Midtøsten bevisst i hele valgkampen til Europa-valget. De har gått lengst i å betrakte Hamas som en frigjøringsbevegelse og ikke som en terrororganisasjon. 

De tre andre venstrepartiene har tatt avstand fra Hamas og fordømt terroren mot Israel 7. oktober. 

Stoppet ytre høyre

Men Ukuelige Frankrike er blitt det største partiet i venstrealliansen Ny folkefront. Derfor kan de ikke overses. 

– Dette gjør forhandlingene nå veldig kompliserte, mener Orban.

Det som sto på spill for venstresiden og sentrum i valget, var at ytre høyre for all del ikke skulle komme til makten. Dette minner Frankrike-eksperten ved Høgskolen i Østfold oss om.

Da venstrealliansen ble etablert for få uker siden, sa lederen av det franske Sosialistpartiet at dette ikke var et ekteskap bygd på kjærlighet. De hadde ett eneste mål: Å stoppe Marine Le Pens høyreekstreme parti, Nasjonal samling, fra å komme til makten. 

– Det store spørsmålet i Frankrike i dag er: Hva skjer nå? sier Orban. 

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS