- Straffefordel med rød trøye

Vil du bli keeperhelt i straffekonken, kan én suksessfaktor være å kle seg i rød drakt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rødkledt målvakt foretar klassisk feberredning... (Foto: iStockphoto)

Det antyder i hvert fall ny forskning lagt fram i dag på den årlige konferansen til British Psychological Society.

Rødfarge har en påvirkning spillere selv ikke er bevisst på, som fører til dårligere prestasjoner, ifølge studien.

Altså; flere straffemisser mot rød målvakt.

Den vanskelige røde

Forskerne Iain Greenlees og Michael Eynon ved University of Chichester undersøkte både forventninger og prestasjoner til 40 spillere på engelske universitetslag.

Resultatene viste at keeperens draktfarge ikke hadde noen innvirkning på hvor mange mål spillerne trodde de skulle skåre.

Likevel var det vanskeligst å få ballen i nettet med en rødkledt sisteskanse; det ble skåring bare i 54 prosent av tilfellene.

Gul drakt ga mål på 69 prosent av straffene, mens blå og grønn lå på henholdsvis 72 og 75 prosent.

Straffesparkkonkurranser fremstår som en gedigen gryte av psykologiske faktorer. Dette ene sparket på ballen fra hver utvalgt spiller er nok litt ekstra nervepirrende i EM og VM. (Foto: Colourbox.com)

- Funnene gir støtte til forestillingen om at rød bekledning kan gi en spiller eller et lag en liten, men viktig fordel i en straffesparkkonkurranse, mener Greenlees i et presseskriv.

Fargerike keepere

I motsetning til utespillerne, har keeper ingenting å tape på straffespark. (Foto: Coloutbox.com)

I en del av forsøket skjøt de 40 spillerne ti straffer hver mot en keeper som byttet på å ha blå, gul, grønn og rød spillertrøye, ifølge en pressemelding.

I forkant skulle spillerne vurdere hvor mange straffer de trodde de kom til å skåre på, og hvor sikre spillerne følte seg på akkurat det.

Mye som spiller inn

Forskning har ellers vist at en rekke faktorer kan påvirke veien en fotball tar fra 11-meteren - straffemerket - og om det ender med suksess eller fiasko.

Stjernespillere under press har en tendens til å bomme, mens målvakten også kan styre skuddene utfra hvor han plasserer seg i målet.

Så skal heller ikke spilleres tekniske ferdigheter og erfaring glemmes. Det lønner seg fortsatt å være god, draktfarger til tross…

Les mer om straffesparkenes mystiske verden i “Se også”-spalten til høyre.

Powered by Labrador CMS