Dinosaur med avansert beskyttelse

Ankylosaurus kunne beskytte seg med et skall som var langt mer avansert enn hos dagens dyr. Med sin fleksibilitet og sine fiberforsterkninger ligner skallets oppbygning mer på avanserte skuddsikre vester.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jo nøyere vi får undersøkt fossiler av dinosaurer, jo mer avanserte viser de seg å være. At den opp til ti meter lange planteeteren Ankylosaurus var kraftig beskyttet har vært klart lenge.

Til og med øyelokkene bestod av benplater, og den hadde et kraftig “skall” og en hale som endte i en kjempeklubbe.

Nærmere undersøkelser viser at skallet kunne være langt mer avansert enn man hittil har trodd, og at oppbygningen ligner moderne komposittmaterialer.

Tusenvis av små biter som hang sammen

En skilpadde har et ganske primitivt skall. Det beskytter, men er helt stivt og svært hemmende. En krokodille er noe mer avansert, og man trodde at Ankylosaurus hadde et lignende skall.

Torsten Scheyer har analysert skallet til Ankylosaurus. Ankylosaurus har tre underarter, og det er bare hos én av disse man med sikkerhet kan påvise det mest avanserte skallet.

Skallet besto av tusenvis av små biter som var lenket sammen.

Fleksibelt og forsterket med fibre

- Til forskjell fra et skilpaddeskall var ikke delene smeltet sammen. De forskjellige platene lå ved siden av hverandre, og skapte et fleksibelt skall som ikke så lett brakk under press, sier Scheyer.

Moderne krokodiller har et lignende skall, men det er mye enklere konstruert.

Scheyer oppdaget at skallet var forsterket med innvevde fibre som formet matter som hang sammen i tredimensjonale forsterkninger. Mattene selv var også rotert i forhold til hverandre for å gi styrke i sideretningene.

Styrke i alle retninger

- Pansringen hadde derfor stor styrke i alle retninger, sier Scheyer.

Dagens komposittmaterialer er bygget opp på samme måte. Men mens disse materialene består av glass eller karbonfibre, var platene hos Ankylosaurus bygget opp av kollagen.

"Torsten Scheyer viser en modell av hvordan forsterkningene i skallet var bygget opp i flere sjikt."

Kollagen

Kollagen brukes til armering også i menneskekroppen. Det er et protein som blir produsert av aminosyrer, litt mineraler og C-vitamin. Kollagen består av spiralformede molekyler som henger godt sammen og er meget fleksible.

Det er kollagen som gir din hud, dine knokler og dine tenner styrke, som gir tette og smidige blodårer og gir bindevevet i kroppen styrke.

Ankylosaurus levde i sen kritt-tid. Kritt sluttet med at dinosaurene døde ut for 65 millioner år siden.

Lenker:

Dinosaurs in bullet-proof vests - Dinosaurs already had composites

Dinos mit schusssicherer Weste

Ankylosaurus

Litt om kollagen og armering i menneskekroppen

Kollagen

Collagen

Cretaceous

Powered by Labrador CMS