Macchiarini har ved tre tilfeller operert inn kunstige luftrør i pasienter. To av de tre døde innen tre år etter inngrepet. (Foto: AP Photo, Lorenzo Galassi, NTB scanpix)

Etterforskning mot svensk skandalelege gjenåpnes

Saken mot den omstridte legen Paolo Macchiarini gjenåpnes i Sverige. Tre personer er døde etter å ha fått satt inn kunstige luftrør av legen.

Det sier den svenske påtalemyndigheten på en pressekonferanse tirsdag.

Macchiarini har ved tre tilfeller operert inn kunstige luftrør i pasienter. To av de tre døde innen tre år etter inngrepet.

Saken mot legen ble henlagt i fjor, da påtalemyndigheten ikke klarte å bevise at Macchiarini har forårsaket kroppsskade eller dødsfall.

Nå er Macchiarini igjen siktet for å ha forårsaket grov kroppsskade. Det dreier det seg om to operasjoner legen har utført, på henholdsvis en tyrkisk kvinne og en islandsk mann. Det skriver Aftonbladet.

Påtalemyndigheten ser gjennomføringen av operasjonene som «uaktsomme», og det skal ha manglet etisk godkjenning av inngrepene.

Etterforskningsleder Mikael Björk sier påtalemyndigheten regner med å være ferdig med etterforskningen før sommeren.

Han sier at flere personer som ikke ble avhørt i forbindelse med den forrige etterforskningen nå vil bli kalt inn til avhør. Han vil imidlertid ikke kommentere hvem disse personene er.

– Det kan ikke utelukkes at noen av disse også vil bli siktet, sier Björk til TT.

Paolo Macchiarini har vakt internasjonal oppmerksomhet med sine transplantasjoner med kunstige organer. I 2011 og 2012 opererte han inn syntetiske luftrør på tre pasienter på Karolinska universitetssykehuset i Solna.

Alle de tre pasientene er nå døde. I juni 2016 ble han siktet for å ha forvoldt enn annens død. Macchiarini er blitt avhørt om alle tilfellene, men nekter for å ha gjort noe kriminelt.

Powered by Labrador CMS