En øl om dagen...

At et lite glass rødvin kan være bra for helsa, er gammelt nytt. Nå mener forskere at det samme gjelder for øl og sprit. Men slå på bremsene, for stikkordet er moderasjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom du har tilbrakt de siste årene på en annen planet, har du kanskje ikke fått med deg alt oppstyret her på Tellus i forbindelse med at rødvin skal være godt for helsa.

Det store spørsmålet for mange har nok likevel vært: Hva med øl?

I så fall kan det være gode nyheter på vei.

Selve alkoholen hjelper

Det siste tiåret har det vært gjennomført hundrevis av undersøkelser som tyder på at et moderat alkoholforbruk kan ha en gunstig effekt på kropp og helse, melder Newswise.

Denne forskningen tyder videre på at det ikke er det at man drikker vin, men selve alkoholinnholdet, som har betydning for helsa.

Dette betyr at både vin, øl og sprit kan ha samme helsefremmende egenskaper som rødvin. Men vel å merke så lenge vi snakker vi om etanol. Inntak av “smuglersprit” er fremdeles en form for russisk rulett.

Noen av disse undersøkelsene har vært betalt av alkoholbransjen, men det er likevel begynt å bli så mange at det er vanskelig å avvise at det er noe i dem.

"Svært moderat drikking kan du leve lenge med."

Nylig ble det avholdt en konferanse i Maryland, i regi av University of Marylands Center for Food, Nutrition and Agriculture Policy (CFNAP), som fokuserte for seg mulige helsegevinster forbundet med moderat alkoholforbruk.

Her ble det presentert en ny riksdekkende undersøkelse som så på hva amerikanere anså som moderat forbruk.

Undersøkelsen var hjulpet av en gave fra en organisasjon ved navn National Beer Wholesalers Association Education Foundation.

Vi regner med at det operative ordet i denne ordsalaten er “ølgrossist”.

Anbefaler lavt forbruk

Fjorårets anbefalinger fra amerikanske helsemyndigheter siterer flere undersøkelser som viser at lett eller moderat alkoholforbruk kan knyttes til lavere fare for hjerte- og karsykdommer, særlig blant menn over 45 år og kvinner over 55.

Men det er snakk om små doser; én drink om dagen for kvinner og to for menn.

Spørsmålet er om dette er særlig sunt dersom det kombineres med helgefyll.

Storey er klar over dette problemet, og undersøkelsen tyder på at det er lang vei å gå før også amerikanere forstår dette med moderasjon.

- Det er en enorm utfordring å forklare at alkohol kan ha gode effekter på helsen, uten å oppfordre til overdrevent alkoholforbruk, forklarer Storey til Newswise.

Powered by Labrador CMS