Vann er ikke noe bedre valg enn lettbrus for slankerne, ifølge studien som den amerikanske drikkeprodusentforeningen har finansiert. (Foto: Microstock)

Lettbrus hjelper mot overvekt

Joda, lettbrus hjelper hvis du vil gå ned i vekt, ifølge ny amerikansk studie. Dermed kan debatten blusse opp igjen.

Det er lurt å drikke lettbrus for mennesker som vil ned i vekt. Ihvertfall ifølge en ny studie som har sett på om det å drikke lettbrus har en effekt sammenlignet med vann som en middel for vektreduksjon.

Dermed kan debatten om lettbrus er gunstig ved vektreduksjon eller ikke, blusse opp igjen.

Den nye studien publiseres i juniutgaven av tidsskriftet Obesity. Den er finansiert av foreningen for de amerikanske drikkeprodusentene; The American Beverage Association.

Brus eller vann

Den kliniske studien ble utført på 303 personer som ble tilfeldig inndelt i to grupper. Den ene skulle drikke leskedrikk med kunstige søtningsstoffer, den andre fikk bare drikke vann.

Begge gruppene fulgte forøvrig samme vektreduksjonsprogram med identiske dietter og treningsprogram. Studien varte i 12 uker. 

Gikk ned 2 kg mer

Deltakerne i gruppen som fikk drikke lettbrus, gikk ned i gjennomsnitt 6,5 kilo. Kontrollgruppen gikk ned 4,5 kilo.

Slankere som drakk lettbrus, gikk ned 2 kg mer enn kontrollgruppen som drakk vann, viser den amerikanske studien. (Foto: Microstock)

Når forskerne regnet vekttapet som andel av opprinnelig kroppsvekt, fant de at 65 prosent i lettbrus-gruppen ble kvitt 5 prosent av kroppsvekten. I kontrollgruppen reduserte 43 prosent kroppsvekten med 5 prosent. 

Forskerne rapporterte også at lettbrus-gruppen følte seg mindre sultne. De viste også forbedring i blodverdier når det gjaldt både totalt kolesterol og «farlig» kolesterol. Begge gruppene fikk redusert midjemål og blodtrykk.

– Belønningseffekt

Kostholdsekspert og indremedisiner Fedon Lindberg mener forklaringen kan være at lettbrus gir en viss belønningseffekt i hjernen.

– Lettbrus gir ikke like sterke effekter i hjernens belønningssystem som sukkerholdige drikker, men også lettbrus utløser til en viss grad de samme velbehagshormonene, som serotonin, endorfiner og dopamin, sier Lindberg til forskning.no.

Tidligere hjerneskanningsstudier har vist en viss aktivitet i hjernens belønningsområder, ifølge Lindberg.

– Dette kan gi psykiske effekter som kan virke stressdempende og dempende på lysten til å overspise som enkelte personer har, sier han. 

Han tar forbehold om at studien er godt kontrollert for type mat gruppene fikk spise. Lindberg peker på at individuelle forskjeller knyttet til hvorfor personene i utgangspunktet var overvektige, kan ha spilt inn.

Referanse:

John C. Peters, Holly R. Wyatt, Gary D. Foster, Zhaoxing Pan, Alexis C. Wojtanowski, Stephanie S. Vander Veur, Sharon J. Herring, Carrie Brill, James O. Hill, The Effects of Water and Non-Nutritive Sweetened Beverages on Weight Loss During a 12-week Weight Loss Treatment Program, Obesity (2014) 22, 1415–1421. doi:10.1002/oby.20737

Powered by Labrador CMS