Jo eldre solkremen er, jo oftere må du smøre deg. (Foto: Kyrre Lien, NTB scanpix)

Er det sant at solkremen må kastes etter ett år?

Solfylte dager ligger foran oss og i skapet står fjorårets solkremer. Kan de brukes eller må vi kjøpe nye? 

– Holdbarhet i solkremer er todelt. Vi har holdbarheten til selve kremen, men også til solfilteret, sier farmasøyt og førsteamanuensis Gøril Eide Flaten ved Institutt for farmasi, UiT.

Hun mener vi raskt kan se om selve kremen har blitt gammel. Da kan nemlig kremen skille seg eller korne seg, og den lukter kanskje litt rart. Men selve solfilteret, som beskytter oss for de farlige UV-strålene, så er det ikke mulig å se om det har blitt ødelagt og gammelt.

– Har du en solkrem fra sommerferien i fjor, så er det ikke slik at den ikke kan brukes, men du skal være obs på at solfilteret kanskje ikke er like effektivt lenger, forteller forskeren.

Kommer an på oppbevaring

Det danske forbrukerrådet gjorde en undersøkelse på utvalgte solkremer, og resultatet viste at solkrem som har vært åpnet i to år, fortsatt er grei å bruke. Men Flaten mener vi må ta høyde for hvordan kremen har blitt oppbevart i denne perioden.

– Hvis solkremen badet i sol på stranda i fjor og også var med i kulden på påskefjellet i år, så er ikke holdbarheten god, sier hun.

Selv anbefaler hun å ha kremen oppbevart på et mørkt sted, som ikke er for varmt.

Farmasøyt og førsteamanuensis Gøril Eide Flaten ved Institutt for farmasi på UiT Norges arktiske universitet. (Foto: UiT)

Sjekk holdbarhetsdato

I dag skal all kosmetikk være merket med holdbarhetsdato. Den forteller nemlig hvor lang tid produsenten garanterer at produktet skal virke etter å ha blitt åpnet første gang.

– Et tips er å merke solkremen med når du åpnet den. Det er jo stor forskjell om den ble kjøpt inn i august i fjor eller påska i år, sier Flaten.

Hun poengterer at dersom du velger å bruke fjorårets solkrem, så må du belage deg på å smøre deg oftere. En eldre krem er ikke nødvendigvis like god som en fersk solkrem.

Forskjellige solfiltre

Men vi har flere typer solkremer på markedet. Vi har den med fysiske filtre, som legger seg som et hvitt lag utenpå huden, og vi har den kjemiske, som trekker seg inn og ikke synes etter påføring.

Hvilken solkrem er så best? Hva anbefaler farmasøytene av solkrem nå om sommeren?

– Det fysiske filteret er nok mer stabilt, men du blir hvit av den. Derfor anbefales den til å smøre unger med, sier Flaten.
Å smøre unger med slik solkrem kan være lurt, for da ser du at de er skikkelig smurt – over hele kroppen.

Vi voksne er nok ikke like glade i å være hvitglinsende, så da er solkremen med kjemiske filtre et godt alternativ.

Én håndfull til én kropp

Det største problemet er ikke at vi ikke smører oss med solkrem, men at vi smører for tynt og ikke får smurt overalt. Vi blir dermed uansett solbrent. Høy faktor på solkremen gir oss i så fall en falsk beskyttelse.

– Husk derfor å smøre nok på, råder Flaten. Det er nemlig både solbrenthet og den totale mengden sol vi får over tid som fører til hudskader og i verste fall hudkreft. En grei huskeregel er én håndfull til én kropp.

Et annet godt smøretips er å smøre en halv time før du går ut i sola, slik at kremen får trukket godt inn. Du må også huske å påføre solkrem jevnlig. Pass på å ta pauser fra sola og gå i skyggen midt på dagen når sola er på det sterkeste. Bruk av solhatt, solbriller og lette klær er også viktig for å beskytte seg mot sola.

– Sjekk at solkremen beskytter mot både UVA- og UVB-stråling, legger Flaten til.

Bruk minst faktor 15

Kreftforeningen anbefaler dem med nordisk hud å bruke minst faktor 15 i sola. Og ifølge Norske helseinformasjon er det ikke slik at faktor 30 beskytter dobbelt så godt som faktor 15.

Er det helt overskyet vær her i Norge, behøver du ikke solbeskyttelse. Men er det lette skyer, kan så mye som 90 prosent av UV-strålene gå gjennom skylaget, så da er det likevel lurt å tenke på solbeskyttelse.

Vannresistens og spray

Sol og sommer kombineres gjerne med bading. Derfor skal solkremene være merket med vannresistens. Det finnes alle typer, fra de som ikke tåler bading til de som er svært vannresistente.

– Skal barn bade, anbefaler jeg solkremene som er mest vannresistente, og jeg anbefaler å smøre dem på nytt etter at de er ferdig med å bade, sier Flaten.

– Hva med solkrem som kommer som spray, er den like bra som kremen?

– Den på spray er mer tyntflytende og vil være lettere å smøre utover, men problemet kan være at det blir vanskelig å få et tykt nok lag på huden, sier farmasøyten.

Er de dyre solkremene best?

Hvis ekspertene anbefaler å smøre oss ofte med et tykt lag solkrem, er prisen på solkremen viktig for oss som forbrukere. I butikkhyllene finner vi både billige og svært dyre produkter. Må vi da gå for de dyre merkene for å være på den sikre siden?

– Nei, ingenting tilsier at dyrt er best. Vær heller oppmerksom på hvilken faktor kremen har, om den har både UVA og UVB-filter og om den inneholder mye parfyme. Parfyme anbefales ikke, spesielt ikke på unger og de med sensitiv hud.

Da skulle alt ligge til rette for at du trygt kan nyte sommersola.

Powered by Labrador CMS