Kvinner oppfordres til å undersøke sine egne bryster for å avdekke eventuelle kreftsvulster. Men ikke alle brystkreftrammede finner kuler i brystet, viser ny britisk undersøkelse. (Foto: Guschenkova, Shutterstock, NTB scanpix)

– Kul i brystet er ikke det eneste symptomet på brystkreft

Rundt én av seks kvinner som blir diagnostisert med brystkreft, går til legen med andre symptomer enn kul i brystet, viser ny britisk studie. Disse kvinnene venter lenger med å oppsøke lege.

Symptomer på brystkreft

 

Kul eller hevelse i brystet

Kul eller hevelse i armhulen

Inndragning eller søkk i huden på brystene 

Brystvorte som trekker seg innover eller peker i en annen retning enn det som er vanlig 

Rødhet eller annen fargeendring av hud på brystene

Utslettliknende forandringer av hud på bryster eller brystvorter 

Hudfortykkelse eller appelsinhud

Uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorten

Fra overgangsalder, nylig oppstått smerte i brystene

Kilde: Kreftforeningen.no

– Det er avgjørende at kvinner er bevisste på at kul i brystet ikke er det eneste symptomet på brystkreft. Hvis de er bekymret over noen brystsymptomer, er det best å få det undersøkt av en lege så fort som mulig. En tidlig diagnose er viktig for å øke sjansene for å overleve, sier Monica Koo, en av studieforfatterne ved University College London, i en pressemelding.

Forskerne har undersøkt data fra over 2300 britiske kvinner som ble diagnostisert med brystkreft i 2009 og 2010.

De 17 prosentene som opplevde andre kreftsymptomer enn kul i brystet, hadde størst sannsynlighet for å utsette legebesøket i over tre måneder.

Funnene ble presentert nylig, på National Cancer Research Institutes årlige kreftkonferanse i Liverpool. Studien er så langt ikke publisert i et fagfellevurdert tidsskrift.

Andre symptomer kan blant annet være uregelmessigheter i brystvorter eller hud, smerter, betennelse samt hoven arm eller armhule. Noen få prosent av kvinnene hadde symptomer som vekttap eller ryggsmerter.

Kvinner som fant en kul i brystet, men som også hadde andre symptomer, hadde også større sannsynlighet for å utsette legebesøk.

Den vanligste kreftformen for kvinner

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant norske kvinner, viser tall fra Kreftregisterets årlige rapport om kreft i Norge. I 2015 ble 3415 nye tilfeller av brystkreft registrert i Norge, og kvinner mellom 65 og 69 år rammes oftest. 89 prosent av pasientene er fortsatt i live etter fem år. 

– Hos noen kvinner er det andre symptomer enn kul i brystet som fører til en kreftdiagnose. Med andre symptomer, som for eksempel hudforandringer, kan man kanskje tro at det dreier seg om en infeksjon eller et utslett i stedet for kreft. Noen venter derfor kanskje litt lenger med å gå til legen, fordi de tror det vil gå over av seg selv.

– Kvinner er jo også vant til at variasjon i hormonmengde gjennom menustrasjonssyklus fører til endringer i brystet, med varierende følsomhet og konsistens. Det kan medføre at det er vanskelig å skille et symptom på sykdom fra en naturlig endring, sier Marit Muri Holmen, overlege i radiologi og leder ved Enhet for brystdiagnostikk ved Oslo Universitetssykehus. 

Holmen understreker at det å vente litt lenger før man går til legen sjelden påvirker utfallet av sykdommen.

– Som oftest vokser kreftsvulster i brystene sakte. Da er det ikke krise å vente en liten stund før man får diagnose og behandling. Men i noen tilfeller vokser svulstene hurtig, og da er det viktig med snarlig diagnostikk og behandling. Kvinnene med slike hurtigvoksende svulster kan ha ganske tydelige symptomer, men dessverre ikke alltid.

– Man bør gå til legen hvis man merker forandringer i brystet som ikke er knyttet opp mot menustrasjonssyklus. Det vanligste er tilkomne kuler i brystet. Men man skal også reagere på forandringer i brystets form, størrelse eller konsistens, eller dersom det tilkommer væsking fra brystvorten, hudforandringer  eller kuler i armhulen, som ikke går tilbake, sier overlegen.

– Unge kvinner blir bekymret

Holmen mener det er viktig at kvinner vet om alle de mulige symptomene på brystkreft, men er samtidig skeptisk til å overinformere.

– Jeg synes det generelt er mye fokus på brystkreft og symptomer. Selv om det er viktig med informasjon, skal vi ikke skremme noen heller. Vi ser at spesielt unge kvinner kan være veldig bekymret. Jeg tror det er viktig for dem å vite at med mindre de har slektninger med brystkreft, er det liten sannsynlighet for at de får brystkreft i ung alder. Unge kvinner som merker forandringer i brystene kan godt vente én eller to menstruasjonssykluser før de oppsøker lege. For kvinner over overgangsalderen er det derimot annerledes. De bør være raskere til å oppsøke lege, sier Holmen.

Noen få prosent av kvinnene i den britiske undersøkelsen ble diagnostisert med brystkreft etter å ha gått til legen med smerter i ryggen. 

– Ryggsmerter er svært sjelden tegn på brystkreft. Når det en sjelden gang forekommer, kan det dreie seg om spredning til ryggen. Man skal selvsagt oppsøke lege hvis man har vedvarende ryggsmerter, men jeg synes ikke man i første omgang bør assosiere sånne symptomer med brystkreft. Det er svært sjeldent, forteller hun.

Referanse

Monica Koo m. fl: Typical and atypical symptoms in women with breast cancer: Evidence of variation in diagnostic intervals from a national audit of cancer diagnosis. NCRI Cancer Conference abstracts, 2016. Sammendrag.    

Powered by Labrador CMS