Dropp gavekort under treet

Det er mye bedre å gi en julegave mottakeren ikke liker enn å forsøke å kjøpe seg ut av problemet med gavekort.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bedre for forholdet om kjæresten din ender opp med å aldri bruke genseren du ga ham, enn at du forsøker å kjøpe deg ut av problemet med å finne på noe bra med et gavekort. (Illustrasjonsfoto: Per Byhring/Colourbox)

Det mener en amerikansk filosof som nå kaster seg inn diskusjonen om julestrias store hodebry: Hva skal vi kjøpe til våre nære og kjære?

Gavekort kan være en lettvint løsning til en bror eller kusine du virkelig ikke aner hva ønsker seg. Så kan jo vedkommende selv finne noe de har bruk for, og ikke sitte igjen med noe ubrukelig ræl som blir liggende i en skuff.

En slik tankegang viser at du har glemt hva det å gi gaver egentlig handler om, mener professor i filosofi Steve Gimble.

– Noen ganger er det tanken bak en dårlig gave som teller, sier han.

Ingen nærhet i gavekort

– Gavekortet handler om giveren, ikke om mottakeren, sier Gimble i en pressemelding fra Gettysburg College i Pennsylvania, USA.

Filosofen mener at å gi gaver krever tenking på flere nivåer. Først handler det om omsorgen og omtanken du har for personen som skal få gaven. Dernest er målet med en gave at den skal berike personens liv.

– Det er ikke noe bedre enn å se noens øyne sperres opp og høre ”hvordan visste du det?” påpeker Gimble.

Steve Gimble (Foto: Gettysburg College)

– En bra gave er den som viser underforstått intimitet mellom giver og mottaker.

Akkurat dét er ikke tydelig når plastkortet fra det lokale kjøpesenteret verdt et par hunderlapper dukker opp fra konvolutten.

– Et gavekort sier at lykke kan fås gjennom å kjøpe seg ting, ikke gjennom å være nær de menneskene som er glad i deg, mener filosofen.

Skivebom, eller et ønske om å forstå deg?

Gå derfor heller for t-skjorta med det litt rare trykket som du tror vil få personen til å smile, oppfordrer Gimble. Kanskje viser det seg at det er helt skivebom.

– En slik gave sier i det minste at ”jeg skjønner deg ikke helt, men jeg vet at dette er viktig for deg og jeg forsøker å forstå livet ditt”, mener professoren.

forskning.no har tips å komme med om slekta di er vitenskapelig innstilt.

Julegavene har dessuten ofte utvidet bytterett, så om pønkerfetteren din ikke likte ABBA-plata du kjøpte har han alltids mulighet til å bytte den i januar.

Da blir gaven nesten litt som et gavekort til slutt, men i det minste får du vist at du har forsøkt.

Powered by Labrador CMS