Denne fisken kjenner igjen ansikter

Å skille ett menneskeansikt fra et annet er så vanskelig at bare dyr med store hjerner kan klare det. Trodde vi.

For oss er det den enkleste ting i verden: Selvsagt ser vi forskjell på bestemor og alle de andre skrukkete damene på eldresenteret.

Men ansiktsgjenkjenning er i virkeligheten en komplisert greie. De aller fleste fjes består jo av nøyaktig de samme ingrediensene: Øyne, nese, munn og kinn og hake. Så skal vi skille besta fra grandtante Gerd, må vi huske detaljer og små forskjeller i proporsjoner.

Det ser faktisk ut til at mennesker har en egen del av hjernen som er spesialtilpasset nettopp denne oppgaven. Og lenge mente forskere at det bare var oss og de store apene som var i stand til å kjenne igjen ansikter.

Men i de senere åra har bildet begynt å slå sprekker. I 2010 rapporterte forskere at kråker kan huske menneskeansikter i flere år.  Og i 2014 kom resultater som viste at hunden kan kjenne deg igjen på bilde

Og nå tar det altså helt av.

Fisk husket fjes

Nå har et team av britiske og australske forskere funnet ut at skytterfisk også kan kjenne igjen ansikter.

Disse små, tropiske fiskene er kjent for å spytte vannstråler på insekter, slik at de faller ned i vannet. Men Cait Newport og kollegaene hennes trente fiskene opp til å spytte på bildet av et spesielt ansikt i stedet.

Og etter hvert lot de dyra få valget mellom det kjente og et ukjent ansikt. Det viste seg at fiskene kunne skille det riktige ansiktet fra 44 andre. De klarte oppgaven selv når trekk som hodeform og farger ble fjernet fra bildene.

Og det altså til tross for at fisken mangler neocortex – den delen av hjernen som man antar at mennesker bruker til å kjenne igjen ansikter.

Dermed kan det altså se ut til at vi folk ikke er så spesielle som vi trodde. Og at man kanskje ikke trenger noe spesielt utviklet hjerneapparat for å kunne skille ganske like ansiktsmønster fra hverandre. 

Sukk. Hva blir det neste? Slim som kan se?

Referanse: 

C. Newport, G. Wallis, Y. Reshitnyk & U. E. Siebeck, Discrimination of human faces by archerfish (Toxotes chatareus), Scientific Reports, juni 2016.

Powered by Labrador CMS