Denne artikkelen er produsert og finansiert av UiT Norges arktiske universitet - les mer.

Alle mennesker har behov for å være ute i den frie naturen, mener filosof Svein Anders Noer Lie.

Filosof om hvor du skal ta påskeferie: – I byen vil du tenke «Hvordan er det med sveisen? Har jeg på meg de riktige skoene?»

I naturen finner du roen, sier filosofen. For den stiller ingen krav til deg og gir deg rom til å bare være.

For mange av oss er hverdagen fylt med endeløse gjøremål og arbeidsoppgaver som skulle vært gjort i går. Når påsken kommer, drømmer vi derfor om et langsommere liv, uten krav og forventninger.

– Vi lengter etter stillstand og ro – etter frie, kravløse omgivelser, sier Svein Anders Noer Lie.

Han forsker på menneskets forhold til naturen og mener den kan gi oss det vi søker.

Naturen gir oss plass til å tenke over det som betyr noe for oss, sier naturfilosof Svein Anders Noer Lie.

Den kravløse naturen

– I den frie naturen eller villmarken om du vil, er ting bare som de er - uten mening og formål. Den krever ingen ting av oss, og opplevelsene vi får der, kan få oss ut av vante sirkler, sier Noer Lie.

I den urbane verden, som vi har skapt, har derimot alt en bestemt orden og struktur.

Der er det alltid en forventning om hvordan ting skal være, og vi må forholde oss til andres annerkjennelse eller mangel på det.

– Går du for eksempel en tur i byen vil du tenke: Hvordan er det med sveisen? Har jeg på meg de riktige skoene? Oi, jeg har en flekk på jakka.

Naturen er ikke slik, ifølge filosofen. Den feller ingen dommer over deg, og det er nok en viktig grunn til at toppturer har blitt så populære.

– Folk ønsker seg vekk fra den urbane verdens krav og forventninger, og for hver steg du tar opp fjellsiden, slipper de taket, sier han.

Koordineringskjør på den moderne hytta

Lengselen etter kravløse omgivelser, er også en av grunnene til at mange drar på hytta i påsken, mener Noer Lie.

En stor andel nordmenn pakker nemlig bilen full og kjører ut av byen så snart ferien er i gang.

Men spørsmålet er: finner vi påskefreden der?

Ikke nødvendigvis, svarer han, fordi vi organiserer påsken i hjel.

– Vi planlegger turen ned i minste detalj, handler inn enorme mengder godsaker og inviterer til selskap. Og selv om hensikten er god – vi ønsker å skape masse kos, så blir det fort et koordineringskjør, sier han.

Gå ut i skogen, uten mål og mening. Det er naturfilosofens anbefaling til oss denne påsken.

– Det blir ikke nødvendigvis en vellykket hyttetur.

Nærheten til naturen på de gamle hyttene

Sånn sett tror filosofen det var lettere før i tiden. Da var hyttene enklere og uten strøm, og man kom tettere på naturen.

– Den gang måtte alle ut i all slags vær for å hente ved eller snø til vann. Og uansett vær dro man ut på tur.

Alle fikk kjenne på naturkreftene og lærte å improvisere og tilpasse seg forholdene. I tillegg fikk de erfare hvor viktig fellesskapet er.

– Alle måtte hjelpe til med tungvinte oppgaver for å få ting til å fungere, og underholdninga, den måtte de selv skape, sammen, sier han.

– I tillegg fikk hver enkelt erfare at de var viktige – en del av den store sammenhengen, men også at de var små i det store.

Den storslåtte naturen – en kilde til inspirasjon

En del av disse erfaringene mener Noer Lie er gått tapt med vår tids moderne hytter der alle fasiliteter er tilgjengelige, og det er mange muligheter til å trekke seg unna.

Men heldigvis er naturen også tilgjengelig for oss.

Og ikke bare er den en kilde til frihet og ro. Den kan også lede oss inn på nye tanker og gi oss inspirasjon.

– Det som er så fantastisk med naturen, er at den består av en uendelig variasjon av elementer som kan puttes sammen, på uendelig mange måter, sier naturfilosofen.

– Det gjør at den har en unik evne til å skape ulike stemninger og overraske oss, sier han.

Ett eksempel er opplevelsen av det storslåtte eller det sublime, som filosofen Immanuel Kant kalte det.

– Går du for eksempel opp på en topp og ser utover landskapet, kan det oppstå en følelse av noe mektig og ufattelig vakkert som rister i deg, sier forskeren.

Det er en estetisk opplevelse som du ikke kan forklare, som er skapt, men ikke av oss. Og for kunsten har det vært, og er det til dels fremdeles, et uoppnåelig ideal.

Gå deg en tur i skogen, uten mål og mening

Men så mektig og storslått behøver det heller ikke være. De små turene for eksempel i bymarka, kan være like viktige og fine.

Og nå som påsken er her og våren snart er i anmarsj, anbefaler naturfilosofen oss å gå ut i skogen og vandre en time eller to uten mål og mening.

– La deg drive med av innskytelsene du får, og la det som er utenfor deg selv, for eksempel litt mose, en fugl eller en fjellknaus lede til neste ting.

– Det er ikke noe du må gjøre eller la være å gjøre. Kjenn på at det ikke er du som bestemmer eller har kontroll, og at alt det som skjer, er deilig og befriende.

Skulle du se et stort tre og få lyst til å klatre opp i det, gjør det, oppfordrer han.

– Og kanskje, mens du sitter der og dingler med beina og roen langsomt siver inn, kjenner du at du selv er en del av alle disse tingene.

Powered by Labrador CMS