Hvorfor vi digger duder som danser

En studie av jamaikanske danseløver viser at gode dansere rett og slett er kjekkere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

OK. Sånn rent ut i fra biologien går det an å skjønne hvorfor jentene lar seg sjarmere av veltrente muskler eller fancy fikling med øks eller andre nytteredskaper. Men hva i huleste ser vi i en fyr som rasende god til å vrikke på rumpa i takt med musikk?

Forklaringa er antageligvis at dansen henger sammen med andre egenskaper som vi synes er attraktive, mener forskere fra Rutgers University i New Jersey.

De har nemlig studert dansende tenåringer, og kommet til at de gode danserne ser ut til å være penere og mer symmetriske enn de andre.

Ble datadukker

For å komme til bunns i dansens mysterium, filmet forskerne mer enn 180 tenåringer fra Jamaica, som lot dansefoten få fritt spillerom i laboratoriet. Etterpå ble ungdommene på filmene konvertert til androgyne, dataanimerte dukker, dog med de samme bevegelsene.

Dermed kunne dansinga bli vurdert, uten at dommerne visste hvordan utøverne egentlig så ut. Da viste det seg altså at de som skåret høyest på danseoppvisningen i virkeligheten også var mer symmetriske.

Vi synes jo som kjent at symmetriske folk er fryktelig pene og attraktive, og det er det visst en biologisk grunn til.

Skjønnhet og gode gener

En mer symmetrisk kropp, for eksempel med like store ankler eller ørene i samme høyde, har antageligvis sitt utspring i gener med god kvalitet. Symmetrien reflekterer nemlig en noenlunde problemfri utvikling i livmora, skriver Nature.

Og biologisk sett er jo skjønnhet og gode gener to sider av samme sak.

Men akkurat hvorfor det ser ut til å være en sammenheng mellom et smukt utseende og nette dansetrinn, er forskerne derimot ikke like sikre på.

Pen og selvsikker?

Det er vel ikke så unaturlig om dansing er en måte å vise fram hvor symmetrisk man er, spekulerer forskerne fra Rutgers University. Men det første spørsmålet som må besvares er vel kanskje hvorfor de pene er gode til å danse.

På den ene sida er det jo mulig at en symmetrisk kropp faktisk gjør det enklere å danse bra, på samme måte som det er lettere å vinne Monaco Grand Prix med en Ferrari enn med ei folkevogn.

På den annen side er det ikke umulig at de pene og attraktive gutta har en smule mer selvtillit i utgangspunktet, og lettere pælmer seg med i dansen. Dermed får de fort mer trening enn veggprydene.

Og om du lurer på hvorfor dette forsøket ikke ble gjort med jenter også, så er svaret at det ble det. Disse resultatene var bare ikke like interessante.

I følge forskerne var effekten nemlig større da damer skulle bedømme mannlige dansere enn omvendt. Dessuten var gutta generelt bedre til å danse enn jentene.

Hm.

Kan ikke helt huske at det var slik det var, på skoledisko på Bekkevoll Ungdomsskole i hine hårde dager.

Referanse:

W. M. Brown, L. Cronk, K. Grochow, A. Jacobson, C. K. Liu, Z. Popovi & R. Trivers, Dance reveals symmetry especially in young men, Nature 438, s 1148-1150, 22. desember 2005.

Lenke:

Nature: Dancing advertises sexual quality

Powered by Labrador CMS