Når apene snakker

Hva med en tur i dyrehagen? Om ikke annet, så for å snakke med apene...

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

primater og sjimpanser

Primater er en pattedyrorden som omfatter halvaper, egentlige aper, menneskeaper og mennesker. Det er små til store bakkelevende eller trelevende dyr. De er overveiende altetere, men plantekost utgjør en stor del av føden. Har fritt bevegelige lemmer, med bevegelige gripefingrer og -tær.

Sjimpanse og dvergsjimpanse er primatarter i menneskeapefamilien. De er dyreartene som viser størst likhet med oss mennesker.

Sjimpansen går halvveis oppreist og støtter seg på fingerknokene. Arten lever dels i familiegrupper med hann, hunn og unger, og dels i små flokker.

Sjimpansene lever av frukt, saftige blad og røtter, insekter, egg og småkryp. Imidlertid kan de også jage og drepe pattedyr, f.eks. mindre aper, svin og antiloper, ja, til og med artsfrender.

De bygger enkle «reir» i trærne, hvor som regel den eneste ungen blir født. De er utmerkede klatrere, kloke og oppfinnsomme. De har et enkelt «språk» som består av en rekke varsellyder.

Sjimpanser lever i fuktige skoger, løvfellende skoger eller blandet savanne. Spesielt utbredt i Vest- og Sentral-Afrika, nord for elven Kongo, fra Guinea til Uganda.

kilde: Store Norske Leksikon

En sjimpanse som har vokst opp sammen med mennesker, har i følge amerikanske forskere utviklet evnen til å snakke.

I følge magasinet New Scientist forventes det at andre forskere vil bestride dette, men uansett betyr det at oppfatningen om at aper ikke har språklige ferdigheter vil bli satt på en ny prøve.

Selvlært ape

Det er dvergsjimpansen Kanzi som står for gjennombruddet. Han lever hos Georgia State University i Atlanta, USA, og har begynt å lage forskjellige milde lyder når han er kontakt med mennesker.

- Vi har ikke lært ham dette. Dette gjør han på egen hånd, sier Dr Jared Taglialatela. Han har sammen med Dr Sue Savage-Rumbaugh studert mange timer med video, og funnet fire tydelige lyder som ble uttalt i forbindelse med bestemte handlinger. Disse fire lydene står for “banan”, “druer”, “jus” og “ja”.

Lydene var de samme selv når omgivelsene endret seg, og “ja” forble også uforandret i Kanzis forskjellige sinnstemninger.

Hva er språk?

Forskere har lenge vært uenige i hva som kan defineres som “språk”. Noen lingvister mener at selv kommunikasjon med symboler - som mange sjimpanser klarer helt fint - kvalifiserer som språklige handlinger. På den annen side finnes de som mener det må være en mestring av setninger (syntaks) for å kunne kalle det et språk.

John Mitani ved University of Michigan i Ann Arbor, USA, har studert primater og sier at Kanzis evner er svært sjeldne hos våre artsslektninger.

- Det må finnes forløpere til det vi foretar oss, og nå begynner vi å finne disse forløperne hos primatene, sier Mitani til BBC.

Powered by Labrador CMS