Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.
Forsker: Dette er maten som gir et langt liv
Nordmenn spiser for lite av en type mat. Og nei, det er ikke protein.
En gruppe matvare er det lite av i norsk kosthold.
(Foto: Colourbox)
Gjennom store samlestudier har forskere identifisert det
optimale kostholdet hvis man ønsker å leve lengst mulig.
Ikke uventet består det av mest frukt og grønnsaker, men
også blant annet fullkorn, fisk, meieriprodukter og belgvekster.
Sistnevnte er
en matvaregruppe som glimrer med sitt fravær på norske tallerkener – verken
bønner, erter eller linser har en stor plass i norsk kosthold.
– Belgvekster og nøtter er faktisk de matvaregruppene
nordmenn flest vil ha størst effekt av å spise mer av. Hvis nordmenn spiser mer
belgvekster og nøtter kan de rett og slett leve lenger, sier lege og
ernæringsforsker Lars Fadnes.
Podcast: Maten du lever lengst av
Lege og ernæringsforsker Lars Thore Fadnes svarer på hvor mye protein du egentlig trenger, hvorfor folk føler seg bra av å spise bare kjøtt, hva nordmenn spiser for lite av og mye mer i denne episoden av UiB Popviten.
Du finner episoden nederst i denne artikkelen.
Ultraprosessert kan være sunt
En gjennomsnittlig nordmann tar mange sunne valg, og mange
spiser for eksempel opp mot en ideell mengde fullkorn.
– Også fisk har nordmenn et høyt inntak av og heller
ikke så verst med tanke på frukt og grønnsaker. Men for de
matvarene man bør spise lite av er bildet dystrere, forteller Fadnes.
Nordmenn spiser for mye av både rødt kjøtt, bearbeidet rødt
kjøtt og mat og drikke med tilsatt sukker. Jo mer man spiser av disse matvarene,
jo større blir risikoen for å få diabetes type 2, hjerte og karsykdom og flere
kreftsykdommer.
Fadnes anbefaler å redusere inntaket av disse matvarene fremfor å fokusere på å unngå for eksempel ultraprosessert mat.
– Prosessering har noe å si, men under kategorien ultraprosessert
mat finner vi både sunn og usunn mat. Grovbrød kan klassifiseres som
ultraprosessert, men likevel være sunt. Det er særlig den ultraprosesserte maten
som er laget av animalske produkter eller som har høyt sukkerinnhold som er
forbundet med helserisiko, forklarer han.
Du spiser nok protein
Mange er opptatt av å få i seg en riktig balanse av
næringsstoffer som proteiner, fett og karbohydrater. Det er en unødvendig
komplisert måte å se på kosthold, mener Fadnes.
– De fleste vil nok ha lettere for å spise sunt hvis de
heller deler det de spiser inn i matvaregrupper som fisk, frukt og grønt, rødt
kjøtt og fullkorn, sier han.
De siste årene har det vært en økende trend å forsøke å få i
seg mer protein, og det lanseres stadig nye matvarer med ekstra høyt
proteininnhold. Det er helt unødvendig, og kan til og med virke mot sin
hensikt, sier Fadnes.
– Ved mindre man sulter eller har en veldig spesiell diett, spiser de fleste nok protein. Det er sjelden noen grunn til å forsøke å øke
proteininntaket. Det gir vanligvis ingen helsegevinst, men kan faktisk ha noen
negative konsekvenser. Det er fordi proteiner er en dårligere energikilde enn
karbohydrater eller fett. Det gir flere avfallsprodukter og hvis man spiser
veldig mye protein, kan det også bidra til fedme, sier han.
Kan vinne flere leveår
En normal, norsk 40-åring kan leve 2-4 år lenger ved å endre
kostholdet sitt til en optimal balanse mellom de ulike matvaregruppene.
Det vil
blant annet bety å redusere inntak av prosessert kjøtt, rødt kjøtt og tilsatt
sukker betydelig, og å øke mengden fisk, belgvekster og grønnsaker.
For dem som har et usunt kosthold, er effekten desto større.
De kan øke forventet levealder med opp mot 8-10 år hvis de klarer å nærme seg
et optimalt kosthold.
– For de fleste av oss vil et helt optimalisert kosthold
ikke være et mål. Da blir livet veldig innskrenket. Men jeg tror mange vil ha
nytte av å vite hvilke endringer som gir størst effekt. Og så kan man huske på
at den negative effekten av å spise noe usunt en gang iblant er mye mindre enn
den positive effekten av å spise sunt i hverdagen, sier Fadnes.
Hør episoden her:
Les også disse sakene fra UiB:
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER