Denne artikkelen er produsert og finansiert av Høyskolen Kristiania - les mer.

– Ikke alle er like bevisste på energien sin og hvordan de påvirker andre. Det kan man jobbe med, sier Kari Hoaas, professor i dansekunst og koreografi.

Slik kan du bli mer bevisst din egen og andres energi og bruke den på en god måte

Danseprofessor Kari Hoaas gir deg fire tips til god energi.

Du har sikkert blitt smittet av noens glede og latter en gang. Og du merker det når samboeren er lei seg, ikke sant? Iblant blir du løftet av andre mennesker, iblant dratt ned. Helt intuitivt fanger vi opp andres energi.

– Vi mennesker er kropp, og kroppen er energi, sier danseprofessor og koreograf Kari Hoaas.

– Følelser er også energi. Vi oppfatter og tolker hverandres energi umiddelbart og lar oss påvirke.

Som dansekunstner og koreograf må hun være ekstra oppmerksom på den enkeltes kroppslige energi, hva kroppen uttrykker, hvilken energi hun og andre dansere formidler på scenen.

Kan vi andre lære noe fra dansere om hvordan vi forvalter energien vår?

Du kan påvirke din egen energi – og andres

Dansere trener mye på å bli bevisst hvordan de kan påvirke egen energi. De må jobbe med å endre den slik at den passer til settingen på scenen.

– Før en forestilling må dansere finjustere energien sin slik at teknikk og den energimessige tilstanden i kroppen henger sammen og formidler det den skal til publikum, sier Hoaas.

Bekymringer må legges igjen i garderoben. Forelskelsen må de glemme en stund. På scenen skal danseren konsentrere seg om det hen skal uttrykke her og nå – gjennom kroppen. En danser må være 100 prosent til stede. De må derfor mobilisere ikke bare den fysiske, men også den mentale energien.

Dansere øver også på å bli veldig oppmerksomme på hvordan deres egen energi påvirker andres emosjonelle energi og hvordan de selv lar seg påvirke.

Hvor bevisst er du din egen energi?

– Alle mennesker opplever ulike spenningsnivåer. Kropp og sinn henger sammen: Hvilken tilstand jeg er i fysisk, påvirker sinnet og vice versa, sier Hoaas.

– Men alle er ikke like bevisste på energien sin og hvordan de påvirker andre. Det kan man jobbe med.

Vi har alle kjent på ulike energinivåer. Og ifølge professoren kan vi altså trene oss opp til å både bli mer oppmerksomme på hvilken tilstand kroppen vår er i og å endre energien vår bevisst.

Disse ferdighetene kan være nyttig i mange sammenhenger. Før en eksamen. Før du går inn på jobb etter en ubehagelig start på dagen. Når du føler deg nedfor eller urolig. Når noe skremmer deg eller gjør deg sint.

Karis fire tips for god energi:

1. Pust fire ganger fire når du blir trigget eller nervøs. 

Denne pusteteknikken brukes av både de som driver med yoga, militære og meditasjonsfolk, ifølge Hoaas. 

Når man er urolig eller når man skal prestere som for eksempel en idrettsutøver eller en skytter i forsvaret, må man roe ned nervesystemet og koble på frontallappen, den delen av hjernen som styrer fornuften. 

Det som ofte skjer når man blir nervøs, er at hele nervesystemet reagerer ut fra en «fight or flight»-impuls for å redde deg ut av situasjonen. Da kan fornuften være koblet av. Teknikken som senker pulsen og roer nervesystemet er slik:

  • Pust inn mens du teller til fire
  • Hold pusten inne mens du teller til fire
  • Pust ut mens du teller til fire
  • Paus igjen mens du teller til fire

Når du har gjentatt denne runden fire ganger, har du resatt kropp og sinn. 

2. Du kan snu energien din ved å gjøre enkle, fysiske øvelser. 

Hvis du er sliten, i dårlig humør eller står fast i en problemstilling uten å komme videre, kan det hjelpe å flytte litt rundt på energien din. 

Stå på hodet ett minutt. Løp opp og ned trappa et par ganger. Ta ti pushups. 

Det er bevist gjennom forskning at bare det å smile – selv om du ikke engang føler for å gjøre det – har en positiv innvirkning på følelsene. Det skal ikke så mye til. 

Kropp og sinn henger sammen og de påvirker hverandre gjensidig.

3. Du kan bli mer oppmerksom på din egen energi ved å innta fugleperspektiv. 

Noen opplever at tilbakemeldingene på hvem de er, ikke er slik de ønsker. Hvis det er deg, tenk gjennom hvordan andre oppfatter deg og hvem du vil være. Har du lyst til å være den som tar plass? Vil du heller gi andre plass? Vil du helst være helt anonym? 

Det er mange grader her. Ikke alle har et ønske om å «ta rommet». 

Men kanskje du vil at folk skal lytte mer til deg? Kan noen oppfatte deg som brautende? Kan du være mer lyttende? Hvor setter du deg i møterommet? Hva gjør du på en fest – går du rundt og vaker, går du til midten av rommet? 

Hvordan kan du selv bidra til god energi? Det er nyttig å lytte til folk rundt seg, men du skal også å lytte til deg selv og finne en balanse som gir god energi til både deg selv og andre.

4. Trekk deg unna når du blir trigget. 

Kroppen husker det hjernen kan ha glemt. Traumer og opplevelser setter seg i nervesystemet. Lar du deg trigge av situasjoner eller mennesker, kan du tenke gjennom hvorvidt du reagerer adekvat og hensiktsmessig. 

Hvis noe eller noen har en negativ innvirkning på deg, kan det handle om noe de gjør eller hvordan du selv oppfatter det de sier og gjør. 

I en slik situasjon kan det være nyttig å ta en timeout. Trekk deg unna, pust med magen. Ta en tenkepause for å sortere. 

Den umiddelbare reaksjonen i kroppen viser deg at det er noe du opplever som ugreit. Hvorfor? Er det på grunn av den du er og din historie eller er det faktisk noe som ikke var ok? 

Hør gjerne med andre slik at du får hjelp til å sortere. I mange sammenhenger – for eksempel på jobb eller i et familieselskap – blir energien best dersom vi unngår å bidra til konflikter eller disharmoni eller ikke klarer å samarbeide. 

Kanskje er det noe som kan løses dersom man er oppmerksom på at man blir trigget. 

Igjen handler det om at den fornuftige frontallappen kobler seg av, og «reptilhjernen» tar over.

Powered by Labrador CMS