Edward Snowden på videolink fra Russland. (Foto: Ingrid Schou)

Edward Snowden åpnet vitenskapsfestival i Trondheim:
– Vi er midt i den største omfordelingen av makt siden den industrielle revolusjon

Edward Snowden kom med en klar oppfordring til brukere av digitale nettverk om å åpne øynene for hvordan myndighetene, Facebook og Google bruker teknologi for å overvåke og kontrollere oss.

The Big Challenge er en internasjonal samling av forskere, kunstnere, musikere og ledere som ønsker å utfordre oss til å tenke annerledes på hvordan vi skal påvirke fremtiden – og hvordan fremtiden vil påvirke oss.

Først ut søndag ettermiddag var Edward Snowden, som i 2013 ble verdensberømt da han lekket graderte dokumenter om amerikanske myndigheters overvåkingsprogram.

Trond Singsaas, prosjektleder for festivalen, sier til DN at Snowden er en av mange enkeltpersoner som har måttet flytte til et annet land fordi de har uttrykt seg på tvers av hva myndighetene ønsker.

– Han søker sannheten, og symboliserer hvordan vitenskap og politikk henger sammen. Dette blir stadig tydeligere i vår tid, sier Singsaas til DN.

Største formen for sosial kontroll

Snowden advarer om at den teknologiske utviklingen skjer bak ryggen vår.

– Verden forandrer seg, vi er midt i den største omfordelingen av makt siden den industrielle revolusjon, sa Snowden til salen.

Problemet er at utviklingen skjer i en kontekst der vi som forbrukere ikke blir spurt eller har muligheten til å påvirke hvilken retning vi beveger oss i. Det er overvåkningen og teknologien som styrer oss.

– Det som skjer i dag er kanskje den største formen for sosial kontroll noensinne.

Snowden forklarer hvordan Facebook og Google får tilgang til menneskers liv.

– De private aktørene har som formål å fange oppmerksomheten til brukerne, med en intensjon om å endre oppførselen deres.

Han sier at dette fikk han til å reagere.

– For seks år siden var jeg i en komfortabel situasjon, sier han.

Han levde et vanlig liv på Hawaii, der han kunne nyte solfylte dager med familien.

– Men jeg ga dette opp. Jeg ga opp det privilegerte livet, for å kunne eksponere det jeg, på den tiden, anså som den mest avanserte metoden for å forandre menneskers oppførsel.

Han snakker om den omfattende overvåkingen som ble gjort av den amerikanske sikkerhetstjenesten NSA.

Overvåkningen er bare et symptom

Snowden fortalte at masseovervåkningen bare er et symptom på et større problem.

– Dette handler ikke egentlig om overvåkning eller befolkningens sikkerhet. Det handler om makt, sa han.

Han mener at denne makten undergraver demokratiet.

– Tankegangen om makt påvirker alt. Økonomien, likestilling, klimaet. Vi ser det for eksempel ved at ingen ved makten bryr seg om klimaet. For det ville ikke økt makten deres, men innskrenket den, sa han.

Edward Snowden kom med klare oppfordringer til alle som bruker sosiale medier og digitale nettverk, om at vi må åpne øynene for den teknologiske utviklingen.

Han sier at vi har dårlig tid, og at vi mister muligheten til å kunne være med på å forme utviklingen som store aktører som Google, Facebook, og myndighetene driver fremover.

– Vi vil ikke leve i en verden der journalister må være spioner. Det vi må gjøre er å endre lovene. Så vi ikke må gjemme oss fra våre egne stater. Vi må gjøre verden farlig for dem som ønsker å utnytte oss.

Powered by Labrador CMS