Møt Aphonopelma johnnycashi, en hittil ukjent tarantell fra California. (Foto: Dr. Chris A. Hamilton)

Møt edderkoppen Johnny Cash

Forskere har oppdaget intet mindre enn 14 nye taranteller i USAs sørlige stater. En av dem har fått navnet Johnny.

Få grupper av leddyr er så berømte som tarantellene. De svære, hårete edderkoppene er kjent for de fleste, igjennom filmer og grøssverdige bilder og videoklipp.

Likevel vet vi forbausende lite om dyras utbredelse i USA, skriver forsker Chris Hamilton i en pressemelding. Han og kollegaene har imidlertid gjort noe med saken.

De har brukt ti år på å lete etter taranteller i 12 stater. Ferden har gått fra tørre ørkener og forblåste fjell til folks bakgårder.

Eller områdene rundt Folsom Prison i California, der forskerne altså snublet over Johnny Cash. Ikke den avdøde artisten altså, men en til da ukjent tarantell. Den ble oppkalt etter sangeren på grunn av sin svarte drakt og levestedet nær fengslet som opptrer i en av Cashs mest kjente låter.

Medregnet overnevnte Johnny - eller helt korrekt Aphonopelma johnnycashi - fant forskerne til sammen 29 arter taranteller, hvorav 14 var ukjente.

Hele gjengen er nå listet i det gratis tilgjengelige forskningstidsskriftet ZooKeys.

Hva ville Cash selv ha syntes om å få en tarantell oppkalt etter seg? Ikke godt å si. Her fra en konsert i Bremen i 1972. (Foto: Heinrich Klaffs, tilgjengeliggjort av Wikimedia Commons)

Referanse:

C. A. Hamilton, B. E. Hendrixson, J. E. Bond, Taxonomic revision of the tarantula genus Aphonopelma Pocock, 1901 (Araneae, Mygalomorphae, Theraphosidae) within the United States, ZooKeys, 2016, doi: 10.3897/zookeys.560.6264. 

Powered by Labrador CMS