Hva er flått?

Hver sommer hører vi om flått, en liten krabat som suger blod og kan overføre farlige sykdommer som hjernehinnebetennelse. Men hva er egentlig flått?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Endring i artikkelen

Denne artikkelen ble endret 22.12.2009. Opplysninger om flottens kroppslengde ble oppdatert.

Flått er et familienavn for store blodsugende midder, noe som betyr at de er i edderkoppdyrfamilien. De finnes i alle verdensdeler, i Norge finner vi dem hovedsakelig langs kysten fra Østfold til Nordland, spesielt i Agder-fylkene er det mye. Flåtten angriper fra april til oktober, men er ekstra aktiv i sommermånedene.

Flått utvikler seg fra egg til larve, via nymfe til kjønnsmodent dyr. I Norge er det skogflåtten (Ixodes ricinus) - skogbjørn som den også kalles - som er mest vanlig.De voksne hannene er 2 millimeter lange og gråsvarte, mens de voksne hunnene er litt over 2 millimeter med svart hode og bein og brunrød bakkropp. Når hunnen har sugd seg full av blod, kan hun imidlertid bli inntil 1,5 centimeter lang.

En annen vanlig flått i Norge er fuglefjellflått, som naturligvis holder til ved fuglefjell.

Blodsugere

Flått er blodsugere som angriper virveldyr, deriblant mennesker og andre pattedyr, og de kan skifte vert flere ganger. Det er på denne måten at de blir såkalte vektorer, det vil si sykdomsspredere. Flått kan blant annet overføre smitte som kan gi sykdommen Lyme borreliose. Dette skyldes bakterien Borrelia, som flåtten kan overføre til mennesket når den biter. Denne bakterien kan i verste fall gi lammelser, hjernehinnebetennelse og leddbetennelse. Imidlertid er det bare 20-25 prosent av norsk flått som er bærere av denne bakterien.

Flåtten kan ikke fly, men sitter helt i ro på planter på bakken og venter på å angripe et dyr eller menneske som passerer. Husdyr er sammen med hjort og rådyr de vanligste vertsdyr for flåtten.

Rød hevelse

- I de fleste tilfeller fører et flåttbitt kun til en rød hevelse. Men flått som har bitt seg fast i huden må fjernes så fort som mulig, siden sjansen for å få overført farlige bakterier øker når flåtten er festet til huden i mer enn 24 timer, sier farmasøyt Trond Raudsandmoen i Alliance-apotekene til nyhetsbyrået Newswire.

Raudsandmoen sier at det er mulig å redusere sjansen for å bli angrepet av flått.

Råd mot flått

For å unngå flåttbitt, er det viktig å være godt tildekket med klær hvis en ferdes i områder der flått er vanlig. Dette gjelder særlig der vegetasjonen er tett.

- Bruk av myggstifter og spray som også virker mot flått, vil redusere sjansen for å få flåttbitt, sier Raudsandmoen. Disse midlene må føres på huden eller utenpå klærne før man ferdes ute i områder hvor flått er vanlig. Han forteller at flått som har bitt seg fast i huden, fjernes lettest med en flåttpinsett.

Et flåttbitt kan også føre til en lokal infeksjon på bittstedet. Dette kan behandles med sårsalver.

Hvis det danner seg et ringformet utslett rundt bittet i etterkant, kan dette være et tegn på sykdommen Lyme borreliose. Folkehelseinstituttet oppfordrer da folk til å oppsøke lege. Lyme borreliose kan behandles med antibiotika. Ifølge instituttet varierer andelen av flått som er bærere av smittestoffet.

Powered by Labrador CMS