Ukjent voldelig atferd hos papegøyefisk

Papegøyefisk i Stillehavet viser rystende oppførsel: For å vinne de beste territoriene skaller hannene voldsomt inn i hverandre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta:

Papegøyefisker kan bli mellom 20 og 90 centimeter lange og veie opp til 46 kilo. De lever av alger og koraller. De finnes i de fleste korallrev over hele kloden.

Fakta:

Hunnfiskene kan faktisk bli til hanner, fordi det ikke finnes så mange papegøyefisker av hannkjønn.

Den voldelige atferden finner bare sted i områder hvor det er mange papegøyefisker – i mindre tettpakkede områder skifter bare hunnen kjønn for å få det til å gå opp.

Forskere som dykket i Stillehavet ble nokså sjokkert da de hørte en rekke mystiske lyder. Det lød nærmest som skudd. 

De ble enda mer overrasket da de oppdaget at lydene stammet fra korallrevets største fisk, papegøyefiskene (Bolbometopon muricatum), som var i gang med å gi hverandre en skikkelig omgang hodepine: Igjen og igjen tørnet de sammen i voldsomme hodestøt.

Denne oppførselen er aldri før observert hos papegøyefiskene, men forskerne klarte å dokumentere den med video og bilder. De har offentliggjort resultatene i tidsskriftet PLoS ONE.

En smertefull kollisjon

– Det lød som om noen avfyrte et våpen like i nærheten. Før vi faktisk så denne oppførselen, spøkte vi med at fiskene stanget hverandre som fjellgeiter, sier en av forskerne bak den nye oppdagelsen, Roldan Muñoz fra National Marine Fisheries Service, Beaufort Laboratory, North Carolina, til Livescience.

I løpet av sommeren 2011, etter omkring 100 timers snorkling og dykking, hadde forskerne observert mange tilfeller:

Hannfiskene svømte direkte mot hverandre og avleverte brutale støt. Deretter svømte de rundt i en halvsirkel og forsøkte å bite hverandre i ryggen og flanken. Så startet de forfra igjen.

Seksuelt utvalg

Observasjonene viste også at volden stort sett fant sted når fiskene skulle gyte. Derfor tror forskerne det kan forklares med seksuelt utvalg.

– Vi tror at hannene støter hodene mot hverandre for å fastslå dominans og for å få adgang til et foretrukket territorium, som så blir brukt til å annonsere overfor hunnene at nå er hannene klar til å pare seg, sier Roldan Muñoz.

Referanse:

Extraordinary Aggressive Behavior from the Giant Coral Reef Fish, Bolbometopon muricatum, in a Remote Marine Reserve

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS