En hund etter rettferdighet

Hunder er ikke bare sjalu, de reagerer også på urettferdig behandling

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hundeeiere kan ofte oppleve deres firbente kjæledegger som sjalu. Oppmerksomhet mot en ny baby i familien eller matmors kyssing med den nye kjæresten kan utløse såre stikk hos menneskets beste venn.

Nå har forskere fra Østerrike påvist at hunder også reagerer på forskjellsbehandling. Til nå har rettferdighetssansen bare vært påvist hos mennesker, aper og sjimpanser.

Kostbar med sin labb

Forskerne fra Universitetet i Wien valgte ut 29 hunder av ulike raser som alle var trent til å gi labb. Hundene ble satt i par. Hver gang hundene ga labb, fikk de en matbit for innsatsen.

Etter en stund sluttet de å gi godsaker til den ene av hundene, selv om de fortsatt krevde labben.

Hunden som ikke fikk belønning, stoppet å gi poten ganske umiddelbart. Den utførte handlingen kun 20 av 30 ganger. Underveis var det også vanskelig å overtale hunden til gjerningen, og den viste tydelig tegn til frustrasjon. Til slutt nektet den å gi labb i det hele tatt.

For å være helt sikker på at utfallet virkelig skyldes en reaksjon på forskjellsbehandlingen, og ikke bare var en frustrasjon over manglende belønning, gjorde man eksperimentet en gang til uten at den andre hunden var til stede.

Det viste seg da at hunden ga labb mye lenger selv om den ikke fikk en matbit.

Hundene som følte seg urettferdig behandlet nektet faktisk å gi labb nesten dobbelt så ofte som kontrollgruppen av hunder som ikke hadde en partner til stede.

Rettferdighetssans

Lik betaling for likt arbeid kan sies å være en grunnpillar i den menneskelige psyke. Prinsippet er også en del av våre menneskerettigheter (artikkel 23).

Vi vet at også at aper og sjimpanser tenker på samme måte. Et studium viser for eksempel at en capuchin-ape vil slutte å avlyde ordrer dersom dyrekollegaen får søtere godsaker som takk for innsatsen.

Det var åpenbart at også hundene i eksperimentet ville belønnes etter samme innsats. Men hvorvidt selve belønningen var lik, var mindre vesentlig.

Forskerne ga nemlig noen brød og andre pølse. Det virket ikke som om hundene reagerte på forskjellen.

Dette kan kanskje forklares med at hundene i utgangspunktet var dressert til å gi labb mot en belønning, uavhengig av hva de faktisk fikk.

Flere studier på gang

Hundenes rettferdighetssans kan være en forløper til rettferdighetssansen som er fullt utviklet hos mennesket. Men forskerne advarer mot å sammenstille disse:

- Hundene viser en mer selvsentrert rettferdighetstrang. Mennesker kan også reagere på at andre enn dem selv  behandles urettferdig. Vi kan ikke se samme reaksjonsmønster hos hundene, sier Frederike Range, leder for forskningsprosjektet.

Forskerne er likevel usikre på om hundenes rettferdighetssans skyldes deres tette bånd til mennesket. De vil derfor studere andre dyr for å se om slike reaksjoner på forskjellsbehandling ligger i dyrene selv.

Forskerne planlegger derfor et nytt eksperiment med ulver, som vanligvis ikke lever med mennesker.

Men forvent ikke samme resultater med katter riktig ennå. Hvordan man i det hele tatt kan gi den grasiøse divaen ordrer, er et studium i seg selv.

Referanse:

Friederike Range, Lisa Horn, Zsófia Viranyi and Ludwig Huber: “The absence of reward induces inequity aversion in dogs” in Proceedings in the National Academy of Sciences of the United States of America 105(48) 2008.

Lenker:

ScienceNOW Daily News

BBC News

Powered by Labrador CMS