Akrobatisk blåhval

Verdens største pattedyr tar 360 graders rull dypt nede i havet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Opptak fra kamera plassert på ryggen til en blåhval mens den gjør første del av en 360 graders rull. Blåhvalen sikter seg inn mot en konsentrasjon av krill som kan skimtes som en gråtone foran hvalen mot slutten av videoen. (Video fra National Geographics Crittercam)

Blåhvalen er jordas største nålevende skapning. Den har mye kroppsvekt å dra på og er ikke like spretten som delfiner og andre slektninger i havet.

Men på jakt etter mat har også blåhvalen noen akrobatiske triks i ermet.

Favorittkosten er krepsdyret krill som den fanger ved å åpne kjeften og sluke både krill og masse saltvann. Vannet siles ut gjennom bardene den har i stedet for tenner i overkjeven.

Krillen forsvinner ned i den store magen.

For å komme ned til krillen må blåhvalen ofte dykke til rundt hundre meters dybde.

Tar en rull

Ny studie publisert i tidsskriftet Biology Letters viser at den under slike dykk kan rotere 360 grader rundt sin egen akse.

Mens den er i stødig fart framover med kurs for krillen legger den seg over på rygg før den ruller helt rundt og ender opp på magen igjen.

Dette gjør den for å treffe de tetteste konsentrasjonene av krill.

22 blåhval ble merket med instrumenter som måler bevegelse. Forskerne monterte også kamera på blåhval og tok videofilm av akrobatikken.

Filmen viser at hvalen retter seg inn mot flekkene der krillen står tettest.

Må treffe blink

Det er ikke bare å åpne kjeften og svømme rett fram, om noen trodde det. Krillen har nemlig en lei tendens til å stikke av når hvalen kommer.

Treffer hvalen blink kan den fange nok krill i et jafs til å holde seg mett en hel dag.

[gallery:1]

Blåhvalen har små finner og sveiver i forhold til kroppsvekten og kan derfor ikke justere kursen like lett som en delfin eller en spekkhogger.

Siden øynene sitter på sidet av hodet kan rullen gi god oversikt over omgivelsene.

Rullen ble ikke brukt under hver krilljakt. Forskerne slår fast at det er en strategi som bare ble brukt i én av ti tilfeller.

Kjempen kan ifølge faktasidene til Norsk Polarinstitutt bli 28 meter lang og veie 200 tonn.

Referanse:

Jeremy A. Goldbogen et al.: ”Underwater acrobatics by the world’s largest predator: 360 ⁰ rolling manoeuvres by lunge-feeding blue whales”, Biology Letters, 28. november 2012.

Powered by Labrador CMS