En lodden, lysebrun hannkatt står med rumpa mot en busk. Den har løftet halen og sprayer en stråle tiss mot busken.
Japanske forskere har gjort omfattende kjemiske undersøkelser av katteurin.

Derfor stinker kattepiss

En skvett på en busk fra gatas hannkatt, og hagen stinker i dagevis. Hvorfor lukter det ikke like ille av kattedoen?

Selv katteelskere må nok vedgå at lukten av katteurin ikke er særlig behagelig.

Og saken blir enda verre når katten ikke bare later vannet, men derimot bruker den stinkende kroppsvæsken til å markere – typisk ved å spraye stråler av tiss på vegger og planter.

Mange har merket seg at slik sprayet urin stinker enda mer enn skvettene i blomsterbedet eller kattedoen. Ifølge en pressemelding fra Iwate University i Japan har dette fenomenet igjen gitt opphav til spekulasjoner om kattepissets natur:

Inneholder det sprayede tisset andre luktstoffer, for eksempel skilt ut fra kjertler i kattens rumperegion?

Nå har japanske kjemikere undersøkt saken.

Tre typer tiss – samme lukt

Professor Masao Miyazaki og hans kollegaer gjorde en omfattende kjemisk analyse av innholdet i både sprayet urin, vanlig urin og urin hentet direkte ut fra kattenes blære.

Men svaret ga ingen støtte til ideen om ekstra odørfremkallende stoffer i spraytisset.

Tvert imot.

Den kjemiske sammensetningen var kjedelig lik i alle de tre prøvene. Det mente også katter som var med i forsøket. De kunne skille mellom urin fra ulike dyr, men ikke mellom urin som var tisset på ulik måte, ifølge pressemeldingen.

Likevel hadde forsøket gitt en ny ledetråd i saken.

Overflatespenning

Da forskerne jobbet med urinen, la de merke til noe karakteristisk: Kattepisset så ut til å ha en egen evne til å sette seg fast på veggene inni sprøyter som forskerne brukte til å overføre tiss til prøveglass.

Kunne det være noe ved katteurinen som ga redusert overflatespenning i væsken?

Det kunne i så fall øke tissets evne til å spre seg ut over overflater og gjøre dem våte. Noe som i sin tur ville utvide den urintrukne overflaten hvor stinkestoffene kunne dunste fra.

Forskerne gjøv løs på nye undersøkelser for å komme til bunns i saken.

Nytt triks fra kjent stinkestoff

For å gjøre en halvlang historie kort, så førte jakten på odøren fram til proteinet cauxin – som fantes i store mengder i kattenes urin. Dette er slett ingen nykommer i kattepiss-forskningen. Stoffet har lenge vært kjent for å stå bak deler av den karakteristiske kattestanken.

Men ved nye undersøkelser oppdaget Miyazaki og kollegaene ukjente egenskaper ved proteinet:

Jo mer cauxin det var i tisset, jo mindre var overflatespenningen og jo lettere hadde tisset for å feste seg til vertikale flater.

Dermed mener de japanske forskerne at de har funnet et svar på hvorfor spraytisset lukter mer:

Det blir rett og slett bare klistret utover en større overflate der mer av luktstoffene kan fordampe. Når kattene i stedet tisser på vanlig måte, trekker væsken inn i jord eller kattesand der stoffene ikke unnslipper like lett.

Referanse:

R. Uenoyama, W. Zhu, M. Miura, T. Miyazaki & M. Miyazaki, Sprayed Urine Emits a Pungent Odor due to its Increased Adhesion to Vertical Objects via Urinary Proteins Rather Than to Changes in its Volatile Chemical Profile in Domestic Cats, Journal of Chemical Ecology, april 2024. Sammendrag. 

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

 

Powered by Labrador CMS