Salamandermenn får juling etter sidesprang

Hannsalamanderen som tilbringer aftenen med en annen hunn, kan forvente seg en god omgang juling når han kommer hjem til kona.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Amfibienes casanovaer bør være på vakt: Det er ikke alle hunner som er villige til å la utroskap passere, har amerikanske forskere funnet ut.

Oppdagelsen har overrumplet adferdsforskere, for i de aller fleste tilfeller hvor utroskap avstraffes, er det hunnkjønnet som må finne seg i å få svi.

- Den eneste arten

Det gjelder hunnene blant den rødryggede salamanderen (Plethodon cinereus) også, men disse damene tar ikke bare imot juling. De vet å bite fra seg også.

- Dette er den eneste arten jeg kjenner til hvor hannen truer hunnen, og hunnen gjengjelder tjenesten, sier Ethan Prosen ved University of Lousiana, som har ledet denne forskningen.

Hvor ofte salamandere ligger rundt, vet vi faktisk ikke, men rødryggete salamanderhanner er kjent for å være aggressive mot hunner som har hatt seg med andre hanner. Siden hannene og hunnene av denne arten er like store, lurte Prosen på hvorfor damene egentlig gadd å finne seg i denne voldelige behandlingen.

Tvungen utroskap

Derfor hentet han salamanderpar fra naturen som han deretter skilte fra hverandre. Ved å plassere hannene i en container for seg selv, eller sammen med en annen hunn, tvang han dem til å være utro, og deretter fulgte han med på hvordan den faste dama reagerte.

Det viste seg at hunnene var langt mer fiendtlig innstilt mot partnere som hadde gjort det med en annen hunn. De forsmådde salamaderhunnene inntok ofte en posisjon som fikk dem til å se store og truende ut, og innimellom bet de til og med hannene. Prosen tror poenget med denne taktikken er å tvinge hannene til å være trofaste.

- Bortsett fra menneskene kjenner vi ikke til noen dyr som utviser denne formen for hevnaktig oppførsel, sier økolog John Maerz fra Cornell University til tidsskriftet Nature.

Leppestift på skjortesnippen

Monogami er egentlig en sjelden affære hos amfibier, men det har vært kjent at den rødryggete salamanderen er av det relativt trofaste slaget. Inntil nå er det imidlertid ingen som har prøvd å finne ut hvordan trofastheten blir håndhevet.

Feromoner fra en salamanderelskerinne klistrer seg til skinnet på den illojale hannen, og blir til noe tilsvarende leppestift på skjortesnippen. Først tenkte Prosen at de hissige salamanderhunnene kanskje ble forvirra av dunsten, og blandet hannen sammen med en fremmed hunn. Salamanderdamer er nemlig meget opptatt av å forsvare sitt territorium.

Hindrer inntrengere

Hunnene var imidlertid ikke aggressive mot fremmede hanner som luktet av andre hunner. Fordi salamanderhannene ikke er noe flinke til å hjelpe til hjemme i det hele tatt - de tar seg ikke av barna sine - er det uklart hvorfor hunnene er interessert i at de skal bli ved deres side.

Den mest sannsynlige forklaringen, slik Prosen ser det, er at hunnene prøver å hindre hannene i å drasse med seg fremmede hunner tilbake til deres territorium, hvor de kanskje vil prøve å konkurrere om ressurser som mat og hjem.

Referanse:

Prosen, E.D., Jaeger, R.G. & Lee, D.R. Sexual coercion in a territorial salamander: females punish socially polygynous males. Animal Behaviour, In the press; 2003.

Lenke:

Nature: Jilted salamanders lash out

Powered by Labrador CMS