Apetall øker kraftig

Overraskende store populasjoner av to truede primater er påvist i Kambodsja.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her et eksemplar av apen Pygathrix nigripes. Foto: Allan Michaud, Wildlife Conservation Society.

Det er ikke så lenge siden et forskerteam fra amerikanske Wildlife Conservation Society (WCS) dokumenterte en stor gorillabestand i Republikken Kongo:

I begynnelsen av august kom meldingene om at ekspedisjonen hadde funnet 125 000 gorillaer i et sumpområde i Lac Télé, hvilket innebærer at bestanden nå er mer enn doblet på verdensbasis.

Største beregninger

Om gorillaer og aper liker å leke gjemsel med forskere skal være usagt.

Nå har i hvert fall et WCS-team vært på farten igjen. Denne gangen har forskerne oppholdt seg i et område Kambodsja, og gjort uventede og gledelige oppdagelser der.

Ifølge den nye WCS-rapporten beregner nemlig vitenskapsfolkene at 42 000 individer av sortbenet langur-ape (Pygathrix nigripes), samt 2 500 individer av brungul-kinnet gibbon (Nomascus gabriellae) lever i undersøkelsesområdet - Seima Biodiversity Conservation Area.

Det er snakk om estimater, så det helt eksakte antallet er selvsagt vanskelig å fastsette. Men; de nye beregningene er i hvert fall de høyeste hittil på verdensbasis for de to artene.

Mer beskjeden utbredelse

Det antas at mengden individer i områdene rundt det undersøkte kan være betraktelig større, ifølge et presseskriv fra WCS.

En av gibbonene (Nomascus gabriellae) som inngår i opptellingen Wildlife Conservation Society har foretatt i Kambodsja. Foto: Matt Hunt

Forskerne fra WCS har gjennomført undersøkelsene sine i samarbeid med Kambodsjas myndigheter, i et område på 789 kvadratkilometer i Mondulkiri-provisen.

Det vernede Seima Biodiversity Conservation Area er et tynt befolket skogdistrikt øst i landet, på til sammen rundt 1400 kvadratkilometer.

De to primatartene finnes ellers i langt mer beskjeden utbredelse andre steder i både Kambodsja og Vietnam.

- Fortsatt risiko

Funnet er selvsagt å betrakte som gode nyheter, men forskerne fra WCS er likevel bekymret for hva som kan skje med apene i tiden som kommer:

- Det er fortsatt risiko for endringer i området, og at det kan bli satt i gang eksempelvis kommersielt landbruk eller gruvedrift, påpeker Tom Clements, førsteforfatter på WCS-rapporten, i presseskrivet.

- WCS er derfor forpliktet til å jobbe med kambodsjanske myndigheter, slik at vi kan forsikre oss om at disse viktige artene sikres mot utryddelse også i framtida, sier Clements.

Jaktet på

Opptellingen fant for øvrig sted i et skogsområde der det to artene tidligere er blitt utsatt for utstrakt jaktvirksomhet.

I 2002 bestemte derimot myndighetene i Kambodsja seg for at området skulle vernes, og begynte et samarbeid med WCS.

Inntil det nye storfunnet, ble det antatt at de største populasjonene av den aktuelle langur-apen og gibbonen befant seg i grenseområdene til de to landene – i et antall på henholdsvis 600 og 200.

Les mer:

Wildlife Conservation Society (WCS)

Powered by Labrador CMS