"Nesten usårlig", kaller forskerne de eldre hunnene i Canada. Hjorten er et tilpasningsdyktig byttedyr. (Foto: Mark Boyce)

Hunnhjort lærer å lure jegerne

Se hvilke triks dyrene utvikler.

Hjorten er et yndet bytte for kanadiske jegere.

Men når den blir ti år gammel, er damene nærmest umulige å få tak i, ifølge en internasjonal gruppe forskere. Da får hjorten gjerne ti år til på baken der den kan lure seg unna.

Eldre og erfarne hunner vet nemlig hva som skal til for å få være i fred.

De beveger seg mindre.

De velger tryggere områder nær veiene, der faren for å møte på en jeger er størst.

Og de tilpasser seg etter hva slags våpen jegerne bærer.

Gjemmer seg i terrenget

Det kunne jo hende at noen av dyrene hadde vært forsiktige siden de var unge, og at de derfor stadig overlevde møtet med jegerne og rakk å bli gamle.

For å finne ut av om enkeltindivider faktisk lærer å tilpasse seg, måtte forskerne følge dem over tid.

De radiomerket 49 hjort i Canada som var mellom ett og 18 år gamle. GPSen registrerte avstanden hjorten tilbakela, hvor ujevnt terreng den beveget seg i og hvor tett skogdekket var.

Så fulgte forskerne hunnene i mellom to og fire år.

Og de fant ganske riktig at hjorten endrer oppførsel etter hvert som den blir eldre.

I tillegg til å bevege seg mindre generelt, noe som reduserer faren for å bli sett, velger den også terreng med omhu.

Den bruker tett skogdekke og ulendt terreng som kamuflasje når den beveger seg nær veiene der mennesker ferdes. De eldre hunnene bryr seg mindre om å være inne i skogen når de er på trygg avstand.

Unngår pil og bue

Tidligere har forskningen vist at det å bevege seg mye og være i åpent, flatt terreng som ligger nært veien øker risikoen for å bli skutt.

Underlig nok ser de eldre fruene også ut til å vite akkurat når det er tid for bueskyting. Kanadierne jakter nemlig både med gevær og med pil og bue, men de jakter til litt ulike tider av året.

I jaktsesongen gjemmer hjorten seg oftere i ulendt terreng, særlig når det er tid for bueskyting. Det gjør det vanskeligere for bueskytteren å komme på skuddhold.

Når børsa kommer fram, er det mindre vits i det ettersom jegeren kan stå lenger unna.

Hanner blir oftere skutt

Samtidig er det nok også slik at dyrene som får oppleve alderdommen, til en viss grad er mer forsiktige typer. For yngre dyr viste seg å være mer vågale enn eldre.

Hva hannhjorten gjør, står det ingenting om i forskernes vitenskapelige artikkel. Men de påpeker at den løper en langt høyere risiko for å bli skutt. Mennesker jakter helst på den.

Slik sett har hunnen bedre muligheter til å leve lenge nok til å lære å unngå jegerne.

Halvparten av hannene blir drept av jegere, mot hver femte hunn. Til sammenligning blir bare fem prosent av begge kjønn drept av rovdyrene ulv og puma.

 

Referanse:

Henrik Thurfjell, Simone Ciuti og Mark S. Boyce: Learning from the mistakes of others: How female elk (Cervus elaphus) adjust behaviour with age to avoid hunters. PLOS ONE, nr. 12 (6), 14. juni 2017. DOI: 10.1371/journal.pone.0178082.

Powered by Labrador CMS