Firbente og forskjellige

Joda, hunder har personlighet: En australsk utspørring av over 1000 hundeeiere avdekker fem typiske hundetyper - utadvendt, lærenem, selvsikker, vennlig og forsiktig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Jaqui Ley med utadvendt hund."

Vi oppdaget at når eierne beskriver hundene er det i form av fem personlighetstyper som ligner menneskelige personligheter, sier dr. Jaqui Ley ved University of Monash.

Til sammen 40 typiske karakteristikker ble oftest brukt av hundeeierne for å beskrive kjæledeggene.

Alle disse egenskapene er del av hundenes karakter, så en hund kan beskrives som ?vennlig’ eller gretten på samme måte som personer, sier Ley.

De fem hundetypene er utadvendt, lærenem/smart, selvsikker/motivert, vennlig mot andre hunder og mennesker, og forsiktig.

Personlighet som passer

Målet med den treårige “hundersøkelsen” er å skape en enkel måte for potensielle hundeeiere til å vurdere om hundens personlighet er den rette for dem.

Jaqui Ley er atferdsforsker ved universitetets Animal Welfare Science Centre, og møter ofte stressete hunder med problematferd.

Siden 20 prosent av hunder i dyremottak havner der på grunn av atferdsproblemer, mente vi det var viktig å undersøke om det var mulig å måle og beskrive hundepersonlighet på en objektiv måte, sier dr. Ley.

Hvis det blir enklere for hundeeiere å bedømme en hunds personlighet før de velger den, vil det gjøre livet bedre både for hunden og eierne, mener hun.

Hvis for eksempel en hund er selvsikker og motivert, kan den fungere godt som brukshund. Men barnefamilier med småunger bør unngå en hund som har en forsiktig og lettskremt personlighet.

Bedre hundeliv på landet

Undersøkelsen viste også at hunder på landet jevnt over trives bedre enn hunder i bystrøk. Eierne beskrev dem som mer utadvendt, vennlige og lærenemme enn bybikkjene.

Men foreløpig vet vi ikke hvorfor, medgir Jaqui Ley.

- Vi vet ikke om det er på grunn av miljøet de lever i, eller typen hunderaser som typisk holdes på landet.

Neste ledd i undersøkelsen blir å finne ut om det bare er hundeeieren selv som innbiller seg ting om bikkjas personlighet. En annen person i husholdningen vil derfor bli spurt om å beskrive hunden på samme måte. To runder med spørreskjemaer med et halvt år imellom skal også avdekke om hundens personlighet forandrer seg med tiden.

Typisk australsk bikkje

Og hva slags bikkje er “typisk australsk”, ifølge forskeren? Vi fant at den gjennomsnittlige australske hunden er passe utadvendt, selvsikker og går godt overens med andre, forteller Ley.

Det eneste som mangler er at den også er en ølhund. Men ellers altså - typisk australsk.

Powered by Labrador CMS