Hvis du ser godt etter, kan du se en uheldig fisk i gapet på denne knølhvalen.

Hva kan bardehvaler ende opp med i munnen?

SPØR EN FORSKER: Bardehvaler har de største munnene som finnes på planeten. Så hva får de med seg – bortsett fra krill?

Selv et menneske kan få mye rart inn i gapet.

Da kan man bare forestille seg hva en bardehval – for eksempel verdens største dyr, blåhvalen – kan få inn i munnen.

Nina, en av videnskab.dks lesere, har sendt følgende spørsmål:

«Blåhvaler og andre bardehvaler lever jo av krill og plankton. Men hva slags andre ting får de med i munnen? Når man tar inn en munnfull på 60 tonn vann, kan det vel bli litt av hvert?», skriver hun i en e-post.

Nina foreslår selv fisk, havfugler, maneter eller kanskje et menneske nå og da?

«Eller gjør bardene at det bare er småkryp som slipper inn?», spør hun.

Store ting spyttes ut igjen

Bardehvaler er etter alt å dømme veldig flinke til å oppdage om noe stort har kommet inn i munnen. Det forklarer Peter Teglberg Madsen, professor ved Aarhus Universitet i Danmark.

– Maneter svelges, men de få gangene der mennesker – eller fugler – ved et uhell har havnet i munnen, spyttes de ut igjen, sier Madsen:

– Spiserøret til bardehvaler har ikke plass til store biter, så det med Jona i hvalfiskens buk er umulig.

I Det gamle testamentet er det nemlig en historie om profeten Jona som blir kastet på sjøen og slukt av en enorm fisk. Etter tre dager spyttes han opp på land igjen.

Bardehvaler lever av småfisk og krepsdyr

Hvaler deles opp i to grupper: tannhvaler og bardehvaler.

De fleste hvalene tilhører tannhvalene. Spermhval, narhval, niser og delfiner er bare noen av de omkring 70 artene av tannhvaler.

Ikke alle tannhvaler har like mange tenner. Noen har to tenner, mens andre har opptil 252. Mange av dem lever av fisk og blekkspruter. Noen spiser krepsdyr.

Bardehvaler har ikke tenner, men hornplater som henger ned fra overmunnen og fungerer som en sil. Bardehvaler, som for eksempel blåhvaler, knølhvaler og gråhvaler, lever blant annet av små fisker og krepsdyr.

– Det er 16 anerkjente arter av bardehvaler. Det er stor forskjell i bardenes antall, lengde og særlig diameteren på frynsene. Det kommer an på størrelsen på byttedyrene, forklarer hvalspesialist Carl Christian Kinze, som i mange år var tilknyttet Statens Naturhistoriske Museum, under Københavns Universitet.

Verdens største dyr kan ikke svelge et menneske

Blåhvalen er verdens største dyr. Den er mellom 20 og 31 meter lang og den veier i gjennomsnitt 125 til 130 tonn. Den kan imidlertid veie opptil 200 tonn.

Men selv om den er så stor, er det altså en grense for hva den får i seg.

– Ingen bardehval kan svelge et menneske. Spiserørene er ikke store nok. Det er imidlertid flere tilfeller der et menneske har blitt sugd inn i munnen til knølhvaler, men alle har vært uhell. Det samme gjelder fugler og andre større havdyr, sier Kinze.

– Det kan teoretisk smette noe annet med ned i magen avhengig av hvor mye plass bardene tar munnhulen. Men jeg kjenner ikke til konkrete eksempler. I danske farvann har vi hatt besøk av sju arter av bardehval: fiskespisere som finnhval, knølhval og vågehval, krillspisere blåhval og brydehval samt blekksprutspiserne nordkaper og seihval.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS