Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Bipolar lidelse er kjennetegnet ved svingninger mellom dype depresjoner og oppstemte faser.

Bipolar lidelse:
Når livet svinger mellom dype depresjoner og manier

PODCAST: Yngre mennesker kommer gjerne til legen først med en depressiv lidelse som senere kan vise seg å være en bipolar lidelse.

– Bipolar lidelse er en tilstand hvor du i den ene fasen har depresjoner og ofte dype depresjoner. Du kan gå i stå, tenke negativt om deg selv og mister krefter. Det kan til og med bli forvekslet med utmattelsessyndrom, sier Ulrik Malt, professor emeritus ved Universitetet i Oslo og leder i Norsk psykiatrisk forening.

Bipolar lidelse er både varierende og sammensatt. Lidelsen er kjennetegnet ved svingninger mellom dype depresjoner og manier – som er oppstemte faser.

I Psykopoden intervjuer førsteamanuensis og lege Unn H. Haukvik sin gjest professor Malt om bipolare lidelser og stemningsstabiliserende medisiner.

Ved bipolar lidelse våkner du ofte tidligere om morgenen enn du pleier, og stemningsleiet kan variere mye gjennom et døgn. Mens du kan ha mye angst om morgenen, så kan det bli lettere om kvelden. Pårørende forteller også at de med bipolar lidelse snakker mer om kvelden.

To poler

Bipolar betyr «to poler». Disse to polene står for mani/hypomani som er oppstemthet og depresjon eller nedstemthet.

Bipolar lidelse deles inn i to typer: type 1 og type 2.

Har du bipolar lidelse type 1, opplever du mer enn én episode av depresjon og mani. Denne typen fører ofte til flere problemer og større funksjonssvikt enn bipolar lidelse type 2.

Ved bipolar lidelse type 2 opplever du episoder med depresjon og såkalt hypomani. Hypomani er en mildere form for mani. Denne fasen gir mange av de samme symptomene som ved mani, men i en mildere form.

– I maniske perioder snakker du mer og kan være mer vitseaktiv. Hvis det holder seg på dette nivået, kaller vi det for hypomani. Personen kan også begynne gjøre ukritiske ting. Låne bort penger, gi bort penger, råkjøre, investere i håpløse prosjekter eller være mer seksuelt utagerende, sier Malt.

I denne utgaven av Psykopoden er tema bipolare lidelser og stemningsstabiliserende medisiner. Bildet viser Jan Ivar Røssberg, professor og overlege i psykiatri og en av de som står bak podcasten. Ulrik Malt (i midten) og Unn. H. Haukvik er samtalepartnere i episoden som denne artikkelen forteller om.

Fra manisk depressiv til bipolar lidelse

De som hadde dype depresjoner og i andre perioder manier, ble tidligere kalt manisk depressive, men lidelsen heter nå bipolar lidelse. Tilstanden er kjent fra oldtiden og er beskrevet av grekere for mer enn 2000 år siden.

– Siden tilstanden er helt likt beskrevet gjennom tidene, kan vi se at dette ikke har noe med samfunnsstruktur å gjøre. Dette er en genetisk sykdom, forteller professor emeritus Ulrik Malt.

Det første legen skal vektlegge er om dette har vært i familien. Har det vært bipolar lidelse i familien? Har det vært selvmord i familien? Eller har noen slektninger vært innlagt på psykiatrisk sykehus?

Bipolare med hypomani husker gjerne ikke de maniske periodene selv, slik at der må pårørende kontaktes for å sjekke. Har du merket at det har vært endringer hos din partner/ektefelle/søsken i en periode fra noen uker til noen måneder?

Hvordan sjekke dette hos legen?

Hos legen møter vi pasientene ofte i depressiv fase. Da legger vi merke til ansiktsuttrykket og blikket om de virker depressive og de andre klassiske tegnet er det vi kaller psykomotorisk hemning.

Det betyr at du beveger deg og snakker saktere, har lengre pauser mellom hvert ord, og alt virker som det går på lav hastighet, forteller Malt.

Malt utdyper at den maniske delen ikke er så vanskelig å oppdage.

– For da snakker de veldig fort, assosierer og det går som bare søren. De blir fort distrahert av hva som skjer rundt seg og mister tråden. De fleste leger og vanlige mennesker klarer å se at nå er de ute av kontroll. Så maniske faser er enklere å få tak i rent klinisk.

Mange av disse pasientene som kommer til legen og er depressive vil svare nei på spørsmålet: Er du deprimert? Men spør du: Har du mistet interessen for ting du vanligvis gjør? Eller har du opplevd at du har blitt nærmest følelsesmessig lammet og at alt har blitt flatt – så vil de også svare ja.

Hvilke behandlingsmetoder som fungerer best ved bipolar lidelse, kan du høre mer om i podcasten her eller ved å spille av knappen over.

Powered by Labrador CMS