Kampen om å bli partileder etter Boris Johnson har vært uvanlig hard og til tider ganske stygg.

Liz Truss favoritt til å ta over etter Boris Johnson

PODCAST: Mandag 5.september blir det klart hvem som tar over etter Boris Johnson som ny partileder og dermed også statsminister. Alt tyder så langt på at det blir Liz Truss (47).

Hennes rival, tidligere finansminister Rishi Sunak (42), vant klart alle rundene med avstemning i den konservative parlamentsgruppa da de to finalistene skulle velges. Lenge så det ut til at Sunaks konkurrent om ledervervet skulle bli Penny Mordaunt, men Truss klatret opp til andre plass i den siste og avgjørende avstemningsrunden 20.juli.

Men det hjelper ikke Sunak at han er kollegene i Parlamentets favoritt. Det er de rundt 160.000 medlemmene i det konservative partiet som skal velge ny partileder i en uravstemning. Og blant dem har Truss ledet på alle meningsmålinger.

Bitter lederstrid

Kampen om å bli partileder etter Boris Johnson har vært uvanlig hard og til tider ganske stygg. Lederkandidatene gikk løs på hverandre fra første stund, og det har ikke blitt bedre etter at Sunak og Truss sto tilbake som de to finalistene. De har gått løs på hverandre i både TV-debatter, i mediene og i møter med konservative partimedlemmer rundt om i Storbritannia. Det er så en må klype seg i armen for å bli minnet på at de faktisk tilhører samme parti, og ikke to vidt forskjellige partier.

– Jeg tror ikke vi har sett en slik retorikk fra kandidatene siden Margaret Thatcher og Edward Heath tilbake på 70-tallet. Det har vært veldig splittende. Jeg må si jeg har blitt overrasket over temperaturen i noen av debattene, sier Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og redaktør i britiskpolitikk.no.

Vil helst ha Boris

Liz Truss er utenriksminister i Boris Johnsons regjering, har hatt flere statsrådsposter før det, og har lenge blitt tippet som en av de heteste kandidatene til å ta over etter Boris Johnson. I en meningsmåling i Observer, publisert 13.august, har Truss en ledelse på hele 22 prosentpoeng over Sunak. Målingen ble gjort blant 570 partimedlemmer.

Interessant å merke seg er at dersom Johnson hadde stilt til valg, hadde han danket ut både Truss og Sunak. Av dem som svarte at de foretrakk Truss foran Sunak ville hele 63 prosent helst beholde Johnson i Downing Street 10. Enda større var oppslutningen om Johnson blant Sunaks støttespillere. Av dem ville hele 68 prosent heller beholde Johnson.

En YouGov-måling blant partimedlemmene gjort for Sky News, publisert 18.august, viser også at Johnson ville ha vunnet klart dersom han kunne ha stilt til valg igjen. 46 prosent svarer at de hadde stemt på ham, 24 prosent på Truss og 23 prosent på Sunak. 55 prosent svarer at de mener det var galt å presse ut Johnson.

Når valget nå står mellom Truss og Sunak, leder Truss klart også på denne målingen. Av dem som har bestemt seg vil 66 prosent ha Truss som ny partileder, 34 prosent Sunak.

Rekordhøy inflasjon

Lederkampen kommer midt i det som er en tøff sommer også i Storbritannia, med rekordhøye energipriser og rekordhøy inflasjon. Inflasjonen i Storbritannia er nå på 10,1 prosent, viser tall fra juli. Det er den høyeste på 40 år, skriver BBC.

De økte levekostnadene er da også temaet som har fått mest oppmerksomhet i valgkampen. Truss lener seg på tradisjonell konservativ politikk, og ligger lengst til høyre av de to finalistene. Hun lover lavere skatter umiddelbart dersom hun blir statsminister. Hun mener det også vil stagge den galopperende inflasjonen. Sunak lover også lavere skatter, men han mener inflasjonen må fås under kontroll først. Dette kan du også høre mer om i sesongens første episode av Pod Britannia – Kampen om å bli statsminister.

I studio i denne episoden av Pod Britannia: Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder, Øivind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo og Trine Andersen, ansvarlig redaktør i britiskpolitikk.no.

Du kan høre Pod Britannia i Apple Podcast, Spotify eller på nettsiden britiskpolitikk.no, som står bak podkasten.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Om Pod Britannia

I Pod Britannia snakker vi om temaer som er viktige for å forstå britisk politikk og kultur. Bak podcasten står nettstedet britiskpolitikk.no, som drives av journalist Trine Andersen, førstelektor ved UiA Erik Mustad og førstelektor ved UiO Øivind Bratberg. I podcastene tar vi opp et bredt spekter av temaer, fra dagsaktuell politikk og kultur til historiske hendelser og portretter. Du finner podcasten på Itunes - og Spotify - samt på vårt nettsted. Alle episoder ligger også ute på Acast.

Powered by Labrador CMS