Flere jenter i alderen 12–15 år har opplevd kraftigere mensblødning etter koronavaksinasjon med Pfizer.

Økt forekomst av mens­­forstyrrelser etter Pfizer-vaksine blant unge jenter

Det er økt forekomst av menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinasjon med Pfizer hos jenter fra 12 til 15 år, ifølge FHI.

Studien fra Folkehelseinstituttet viser at det er vanlig med mensforstyrrelser blant jenter i denne alderen. Hele 22,6 prosent av jentene i studien hadde opplevd uregelmessigheter ved siste menstruasjon før vaksinasjon.

Men forekomsten var enda høyere hos dem som hadde fått én dose av Pfizers koronavaksine.

Kraftigere blødning

– 4,7 prosent av deltakerne rapporterte at den siste mensen før vaksinasjon var kraftigere enn det de vanligvis opplever. Etter vaksinasjon rapporterte flere, 7,3 prosent, at den første mensen etter vaksinen, var kraftigere enn vanlig, sier prosjektleder og lege Lill Trogstad i FHI.

Det var også en større andel som hadde lengre menstruasjon, kortere intervall mellom menssykluser og kraftigere menssmerter enn vanlig etter vaksinen enn før.

Nesten alle jentene i studien hadde blitt vaksinert med koronavaksinen fra Pfizer, i tråd med myndighetenes anbefalinger for denne aldersgruppen.

Gjennomfører stor undersøkelse

Dette er den første studien som har sett på menstruasjonsforstyrrelser i denne aldersgruppen, og FHI understreker at funnene bør bekreftes i flere studier.

Sommeren 2021 kom de første meldingene om at flere kvinner opplevde blødningsforstyrrelser som de satte i forbindelse med vaksinasjon. For å undersøke om det er en sammenheng mellom koronavaksinering og slike forstyrrelser gjennomfører FHI en stor undersøkelse blant mer enn 60.000 kvinner i alderen 12–80 år i Norge.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS