Blodtypen din kan påvirke om du får et hjerneslag før du blir 60.
Blodtypen din kan påvirke om du får et hjerneslag før du blir 60.

Denne blodtypen påvirker risikoen for tidlig hjerneslag

Men det er ingen grunn til å være bekymret, påpeker dansk forsker.

Flere og flere blir rammet av hjerneslag i ung alder.

Likevel blir det forsket forholdsvis lite på årsakene til dette.

Nå har amerikanske forskere funnet et sammentreff mellom blodtype og risikoen for tidlig hjerneslag.

Studien er publisert i tidsskriftet Neurology og viste høyere risiko for blodtype A og mindre for blodtype O.

– Det er veldig spennende resultater, men forskerne har ikke klart å finne den underliggende biologiske årsakssammenhengen, sier Christina Kruuse, professor ved Københavns Universitet.

Risikoen på grunn av blodtype er ganske beskjeden.

– Det er ingen grunn til å bekymre seg fordi man har blodtype a. Av alle som får et slag, er 70 prosent over 65 år, og 10 prosent er under 50. Risikoen er mye mindre når man er ung, legger hun til.

Metaanalyse

Forskerne har gjennomgått 48 studier av genetikk og iskemisk hjerneslag som omfattet 17.000 pasienter og nesten 600.000 friske.

Iskemiske hjerneslag er forårsaket av en blokkering av blodgjennomstrømningen til hjernen, altså en blodpropp i stedet for en hjerneblødning.

– De har innhentet data på genvarianter og forekomst av slag i ulike befolkningsgrupper fra tidligere studier og utført beregninger til å avklare om det er et mønster, og det er veldig stort datasett, sier Christina Kruuse.

Forskerne forsøkt å identifisere genvarianter forbundet med et hjerneslag.

De fant et sammentreff mellom tidlige hjerneslag – som oppsto før 60 år – og det genområdet som bestemmer om man har en blodtype A, AB, B eller O.

Hva er hjerneslag?

  • Hjerneslag er en blødning eller blodpropp i hjernen
  • Symptomene er ofte en plutselig halvsidig lammelse av kropp eller ansikt, forstyrrelser av talen eller synet. Noen kan ha påvirket bevissthet eller svimmelhet og problemer med å styre kroppen.
  • Ved symptomer må man umiddelbart ta kontakt med ambulanse (113) eller lege.
  • Blødninger i hjernen kan behandles med medisiner eller i noen tilfeller kirurgisk.


Kilde: sundhed.dk

Høyere risiko for blodtype A

Analysen viser økt risiko for personer med blodtype A, og lavere risiko for personer med blodtype 0.

Forskerne har imidlertid ikke forsøkt å finne ut hvordan de to faktorene henger sammen.

– De har sett på forekomsten av endringer i blodtypegener, men de har ikke sett på den presise årsakssammenhengen – for eksempel hvilke biologiske mekanismer som er involvert, sier Christina Kruuse.

Som regel må man ha én eller flere utløsende faktorer før genet slår igjennom. Utløsende faktorer kan være rift på blodåren, hjerteproblemer, infeksjon eller hormonendringer, for eksempel ved graviditet eller p-pillebruk.

– Så neste skritt er å se på om det er sammenheng med kjente utløsende faktorer, forklarer Kruuse.

Utredning av pasienter

Forskerne skriver også at de fortsatt ikke vet hvorfor det ser ut til å være en økt risiko for personer med blodtype A, men at det sannsynligvis har noe å gjøre med mekanismene som styrer koagulering av blod.

Tidligere studier tyder på at personer med spesifikke genvariasjoner i genet som koder for blodtype A, har en litt høyere risiko for blodpropp i beina, kjent som dyp venetrombose.

Studien er interessant fordi det inkluderer data fra så mange unge mennesker av ulike etnisitet, mener Kruuse. Resultatene kan være med på å forklare hvorfor noen unge mennesker får hjerneslag.

– Vi mangler fortsatt en årsakssammenheng vi kan undersøke og behandle. Men vi ser fram til nye studier på området, sier Kruuse.

Referanse:

Thomas Jaworek mfl.: Contribution of Common Genetic Variants to Risk of Early Onset Ischemic Stroke. Neurology. 2022. (Sammendrag) Doi.org/10.1212/WNL.0000000000201006

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS