De fleste kysser fra høyre

Et godt kyss krever at du legger hodet litt på skakke - med mindre du foretrekker at det er nesene som møtes, istedenfor leppene. I hvilken retning kysser du? Bare en av tre snur hodet mot venstre for å kline.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I de siste to og et halvt årene har nevrologen og forskeren Onur Güntürkün slengt rundt på flyplasser, togstasjoner, parker og strender for å spionere på kyssere.

To av tre

Motivene var selvfølgelig vitenskapelige. Güntürkün hører til ved universitetet i Bochum i Tyskland, og har registrert hvilken vei kysserne legger hodet like før leppene berører hverandre.

Undersøkelsene viser at folk legger hodet til høyre dobbelt så ofte som til venstre.

Ideen til studien kom på et femtimers stopp på en flyplass. Güntürkün innså at denne typen steder, hvor elskende fra mange raser og kulturer er blandet, var geniale for å samle inn data på om voksne mennesker har en preferanse for hvor de snur hodet.

Få vitenskapelig brukbare kyss

Det skulle vise seg å være vanskelig enn han hadde trodd å observere et skikkelig kyss.

For det første teller ikke kyss på kinnet, fordi de er underlagt for mye kulturell påvirkning. For det andre måtte forskeren utelate kyssere som bar på noe, for eksempel en skulderveske, fordi dette kan påvirke bevegelsene.

På fem timer klarte han bare å samle inn et par brukbare data. Over de neste to og et halvt årene samlet Güntürkün inn 124 vitenskapelig gyldige kyss på offentlige steder i USA, Tyskland og Tyrkia.

Kommer fra fosterstadiet

Tendensen til å foretrekke én side manifesterer seg også på andre måter: Nesten dobbelt så mange foretrekker den høyre foten, det høyre øyet og det venstre øret.

Forskeren mener at preferansen for å snu hodet til høyre kommer før alle disse. Den utvikler seg mens barnet ligger de siste ukene i livmoren. De første seks månedene etter fødselen legger 90 prosent av alle babyer hodet mot høyre og strekker ut den høyre armen når de ligger på rygg.

Inntil nå er det ingen som har undersøkt om preferansen er bevart hos voksne.

Forsterkes av erfaring og læring

- Jeg tror det å snu hodet kom først, og at kroppen har en tendens til å være oppmerksom mot høyre, sier Güntürkün til Nature.

Den første preferansen kan være veldig liten, men erfaring og læring forsterker den helt til det føles merkelig å sparke ball med den venstre foten eller å nærme seg et kyss fra venstre.

Güntürkün tror ikke dette henger sammen med det å være høyre- eller venstrehendt, siden denne tendensen er mye sterkere. Bare én av ni er venstrehendt.

Dette kan være fordi håndpreferanse er kontrollert av andre mekanismer, eller det kan være kulturell påvirkning som driver mennesker til å bruke høyre hånd.

Men hvordan blir vi enige?

Når han ikke studerte klinende par, undersøkte Güntürkün blant annet uklekkede kyllinger, som også for det meste snur de små hodene sine mot høyre inne i egget.

I motsetning til den forvirringen som ofte oppstår rundt en klem, synes de fleste å være hjertens enige om hvordan hodene deres skal møtes i et kyss.

Hvordan en venstrekysser og en høyrekysser blir enige om en felles retning, sier forskningsresultatene imidlertid ingenting om.

Referanse:

Güntürkün, O.; Adult persistence of head-turning asymmetry; Nature, 421, 711, (2003).

På bildet ser du kunstverket Kysset av Auguste Rodin fra 1886. Det står i Musee Rodin i Paris.

Powered by Labrador CMS